Eszterházy bonbon


A bonbonok ajándékba készültek nem olyan régen, az ajándékozott nagyon örült neki. Szerencsére. Az átadás előtti estén ugyanis én egy kisebb idegbajt kaptam, mert az egyébként mindig csodásan működő cukrászdiszkontos fehércsoki lencsém nem volt hajlandó olyan állagra olvadni, hogy be lehessen vele vonni a pralinékat. Gyors helyzetmentésként szilikon bonbonformákat kentem ki a csokival és azokba kupacoltam be a gombóc alakúra gyúrt "alapot", majd lezártam a maradék csokival.

A receptért Emőkét illeti a dícséret, baromi finom, nem túl édes, nagyon krémes, az elkészítés részletes leírását szintén megtaláljátok nála.


Hozzávalók, kb. 40 darab bonbonhoz - azért a dupla adag, mert ekkora (28x28) keretem volt:
A diós réteg:
  • 30 dkg dió
  • 6 evőkanál vaníliával illatosított cukor
  • 6 evőkanál tejszín (20 %)
  • 1 teáskanál vaj

A diót megpirítjuk, ledörzsöljük a héját, finomra daráljuk, majd mehet vissza az egész a serpenyőbe, rá a cukor, kicsit hagyjuk együtt melegedni, hogy felolvadjon, majd bele a tejszín és a vaj. Simítsuk a formába, és hagyjuk kihűlni.

A fehércsoki réteg:
  • 80 gramm tejszín (20%)
  • 30 dkg fehér csokoládé
  • 1 rúd vanília kikapart magjai - én kivettem egyet a vaníliakivonatos üvegből, azt kapartam ki
  • 1 kupak vanília kivonat - lehetne konyak is, de én imádom a vaníliát :)

A tejszínt melegítsük fel, de hagyjuk felforrni. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele az összetört fehércsokit, keverjük, amíg a csoki fel nem olvad, majd mehet bele a vanília és a vaníliakivonat. A krémet öntjük a diós rétegre, hagyjuk hűlni, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe.

A bevonáshoz:
  • 40 dkg fehér csokoládé

A díszítéshez:
  • kb. 5 dkg étcsokoládé

Na, innentől lehet nézni Emőkénél, hogy milyen szépen be lehet vonni... Én - miután összeszedtem magam a toporzékolva hisztizős  basszamegmiértnemolvadszfel??? állapotból - kikentem a fehér csokival a formát, beleadagoltam a gombóccá gyúrt alapot, lezártam a maradék csokival, amikor pedig készen lett - hagytam a formában pár órát, aztán óvatosan kipattintottam -, áthúztam a fekete csokival.

Megjegyzések

Emoke üzenete…
Sztm így is nagyon jó lett! :) TEtszik!!
Én az első alkalommal "anyáztam" mikor vittem volna fel rá az étcsoki csíkokat és bedermedt a fehércsoki :D De aztán utána már sikerrel jártam. :))
Jajjj imádjuk ezt a bonbont! :)
mandy tarragon üzenete…
Nagyon finom, az összetörteket "sajnos" nekem kellett apránként elpusztítani... jaj, jaj, de rossz nekem :))

Népszerű bejegyzések