Nektarinbefőtt és vaníliás nektarindzsem


Úgy hozta a sors, hogy pár hete észrevettem, hogy a Zöld Tanyán jó áron lehet befőzési barackot rendelni, úgyhogy kaptam az alkalmon és egy kisebb adag nektarint - pontosabban 5 kg-ot - rendeltem is magamnak. Mindből nem akartam dzsemet főzni, mert bár azt is szeretjük, de mégiscsak édesség, szóval olyan sokat nem eszünk belőle. Ezt a sütőben készülő befőttet pedig már egy ideje ki akartam próbálni, szóval 6 üveg nektarinbefőtt is készült.

Egy üveghez kell:

  • 4-5 szem kemény nektarin
  • 2 evőkanál cukor
  • egy csipetnyi citromsav

A nektarint alaposan megmossuk, kimagozzuk és négybe vágjuk. Az üveget alaposan kimossuk, csírátlanítjuk, majd az aljába tesszük a citromsavat és a cukor felét. Erre jön a darabolt barack, hogy szinte tele legyen az üveg. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy a szűkülő peremig érjen - ez azért fontos, hogy ha esetleg bugyogna, akkor ne robbanjon szét az üveg -, majd lezárjuk.

Az üvegeket újságpapírral bélelt, lehetőleg magas falú tepsibe állítjuk, majd vizet töltünk a tepsibe úgy, hogy kb. egy ujjnyi hely maradjon a pereméig. A sütőt kb. 100 fokra melegítjük, majd a víz gyöngyözésétől számítva - amikor megjelennek az első buborékok -, 30 percig sütjük. 

Az üvegeket hagyjuk a sütőben, amíg teljesen ki nem hűlnek.




A nektarindzsemhez kelleni fog:
1,5 kg nektarin
1 csomag 3:1-es dzsemfix
25 dkg cukor
2 rúd vanília kikapart magjai

Aki szeretné, hogy fehér/sárga - a baracktól függ-  maradjon, az nyugodtan pucolja meg, nekem teszik így is :) A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, összekockázzuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Kicsit állni hagyjuk, majd leturmixoljuk, és zubogva forraljuk 3 percig. Forrón üvegekbe töltjük, fejre állítjuk pár percig, majd mehet a helyére. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések