Rózsa gyökereztetése nagymama módra






Az igazság az, hogy eléggé tartottam eddig a gyökereztetéstől. Nem is tudom pontosan hogy miért, pedig ennél egyszerűbb módszer tényleg nincs. Őszintén szólva nem is gondoltam, hogy működni fog. De amikor a kolléganőm megkért, hogy az illatos, sárga futórózsámból készítsek neki dugványt, úgy gondoltam, hogy miért ne? A nagymamám azt mondta, hogy próbáljam meg így, szokott működni.

A rendes nyári fodrászolásnál eltettem egy ágat, méretre szabtam. Olyan ágat választottam, ami már virágzott illetve a végén volt egy fás ágból is darab, azt olvastam, hogy ez segít neki megeredni. Ástam neki egy kis gödröt a kert folyamatosan árnyékban lévő részén, és egy kb. 20 cm-es darabot a földbe dugtam úgy, hogy a fele kb. kilógott. Jól meglocsoltam, borítottam rá egy befőttes üveget. Nálam homokos a talaj, ez pont megfelelő volt, ha kötöttebb a talaj, akkor áss bele bőven homokot!

Az első két hétben frászt kaptam, mert ledobta a levelet, ami rajta volt, a tövisei pedig elbarnultak. De azért csak öntöztem továbbra is, a hőségben is. És igen. Egy hónap után azt vettem észre, hogy mintha valami "nyomná" kifelé a szár egy részét. A kép ma készült, ha jól számolom, akkor 7 hetes a dugvány és már határozottan van rajta két hajtás. Az átültetéssel megvárom még, amíg a hajtások elég erősek lesznek. Akkor cserépbe kerül majd, és egy kis szoktatás után kerül majd az új helyére, de még bőven a fagyok előtt, mondjuk október elején.

Megjegyzések

Turák Kinga üzenete…
szerinted még érdemes lenne belevágni? van egy nagyon illatos rózsám, még a nagyszülők kerti rózsáira emlékeztet, jó lenne, ha lenne belőle több :)
mandy tarragon üzenete…
Szerintem simán. Én is még fogok egy adagot ledugdosni. A legrosszabb, ami történhet, hogy nem fogják meg - ez amúgy is előfordulhat -, miért ne próbálnád meg? :)

Népszerű bejegyzések