Furazöldség kalauz: Rukola


A februári furazöldség kalauzban a Kifőztük magazinban a rukola volt a téma. Szeretitek? 

A rukola, rukkola vagy borsmustár jellegzetes, kesernyés ízű leveles zöldség. Tapasztalataink szerint a tavaszi vetést hagyni kell felmagzani és az ősszel kibújó növények remekül áttelelnek akár kemény teleken is, ilyen enyhéken mint a mostani pedig gyakorlatilag egész télen át folyamatosan szedhető. A nagyáruházak polcain általában a nagy levelű változat magjait találjuk, de kis utána járással más változatokat (például tölgylevelű, édes) is beszerezhetünk. Cserépben és balkonládában is termeszthető, így akár a konyhaablakban is próbálkozhatunk a termesztésével.
Legjobban kora tavasszal vagy késő ősszel csírázik, a nagy melegben és nagy hidegben leáll a fejlődése. Gyorsan csírázik, a vetéstől számított 3-4 héten belül már szedhető. Soha ne tövestül szedjük, mindig csak a zsenge leveleket tépjük le, de figyeljünk rá, hogy a növekedő hajtásokat ne sértsük meg. Nagyon ellenálló növény, az öntözést meghálálja, de nem igényli. Ha hagyjuk a kertben felmagzani, akkor gyakorlatilag csak egyszer kell elvetnünk, utána folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról.
Fiatal, zsenge leveleit salátaként fogyaszthatjuk, aki nem szereti az intenzív ízét, annak javasoljuk, hogy valami semleges salátával keverve fogyasszák.
Öregebb, húsosabb leveleit használjuk főzéshez illetve sütéshez.
Virágait szintén fogyaszthatjuk saláta kiegészítéseként, az ízük nem annyira intenzív, mint a leveleké, ezért a növény ízével barátkozóknak is bátran ajánljuk.
A rukolának magas az A, C és K vitamin tartalma, valamint sok kalciumot és vasat is tartalmaz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések