Kert 2014: Február


Most azt mondhatom: na végre. A gombakomposzt beszerzés egy elég hosszadalmas projekt volt, ilyenkor érzem igazán hátránynak, hogy nincs autóm, mert ennek a szállítását nem lehet BKV-val megoldani. Szóval, két és fél köbméter letermett gombakomposzttal és a fiúk csavarozós munkájával később, így fest a kert. 

A letermett gombakomposzt javítja a talajt, a homokban segít a vizet megkötni, az agyagos talajokat pedig fellazítja. Nekem homok van, gondolom mondani se kell, hogy fél pillanat alatt kiszalad belőle az összes víz, remélem így majd némileg tovább tart. A komposztot sekélyen a talajba lehet dolgozni, de ha csak elteríted a felszínen, akkor mulcsként funkcionál. Magában a letermett gombakomposztban nincs túl sok tápanyag, így nem árt egy kis marhatrágyát is belekeverni az "éhes" növényeknek.

Az első ágyásba elvetettem a korai borsót, a másodikba foltokba pasztinákot és sárgarépát, a harmadikba pedig a lila spenótot. 

Aki követi a blog facebook oldalát, annak nem újdonság, hogy már bőven dübörög a keltető, pénteken így nézett ki, tele mindenféle földi jóval: brokkoli, karfiol, saláta, paradicsom, tökfélék, bazsalikom, paprikák, mángold és társaik növekednek több-kevesebb sikerrel.

Az első adag salátát ki is tűzdeltem tegnap, most még viharvertek, de talán jobban lesznek pár nap szoktatás után. Most a fűtetlen előszobában vannak, egy hét szoktatás után kerülnek majd ki a harmadik ágyásba.


A téli ágyás jelenleg így áll, a hagymák nem élték túl, a kínai kelt megettük, a cékla sajnos eléggé minire sikerült, de a levelét azért megeszem majd salátába keverve. A káposzták elég kicsik, de mintha fejesednének, a brokkolik pedig. Hát izé...

 
Szóval ezért kell mindig mindent címkézni. Teljesen meg voltam róla győződve, hogy én brokkolit ültettem ide, de úgy néz ki, hogy karfiolt sikerült. Nem baj, ezt is megesszük majd, ha elérik a megfelelő nagyságot :)


A tavaly ültetett medvehagymám is hajt, szóval reménykedem benne, hogy ha nem bolygatom pár évig, akkor benövi a helyét, és értékelhető mennyiségűt tudok majd szedni belőle. Addig marad a piac :)

 
A végére pedig egy kis szín, a krókuszok virágoznak, a lilák, a sárgák, a fehérek :) A többi hagymás is bújik kifelé, nagyon csinoska lesz a kert hamarosan a téli kopárság után. 
 
Nálatok mi újság a kertben? Készülődtök még vagy már a tettek mezejére léptetek?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések