2014. október 11., szombat

Lazac karalábéágyon


No, ilyen amikor nagyon fancynek néz ki az ebéd, de igazából pofon egyszerű. Őszi nagytakarítást csinálok éppen a kertben - sajnos szeptemberi bejegyzés nem is volt, de majd megmagyarázom, hogy miért nem... -, végre kiszedtem a karalábékat. Egy részük a fagyasztóba került kockázva, egy részéből meg ebéd készült, és hozzáraktam, amit még találtam: egy mini sárga cukkinit és egy bébi édesköménygumót. 

Hozzávalók, 2 személyre:
  • 2 szelet lazac - én most fagyasztottat használtam
  • 3 közepes karalábé
  • 1 bébi cukkini - nyugodtan lehet nagyobb is, nálam most ekkora volt
  • 1 bébi édeskömény - szintén lehet kifejlett
  • bors
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál narancslekvár
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 dl zöldségleves - kockából is jó, de ízfokozó mondjuk ne legyen benne, ha nem muszáj
  • 2 evőkanál vaj

A püréhez két karalábét kockákra vágunk. A vöröshagymát vékonyra szeleteljük, megpirítjuk egy kis olívaolajon, hozzáadjuk a karalábékockákat, felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg puha nem lesz. A leve nagyját el fogja párologni, hozzáadjuk a vajat, pürésítjük.
A lazacot sütőtálba helyezzük, sózzuk, borsozzuk, olívaolajat csöpögtetünk rá. Az édeskömény zöldjét mellé helyezzük, 180 fokos sütőben sütjük, amíg szinte készre nem sül. A maradék karalábét vékony szeletekre, a cukkinit karikákra vágjuk, az édeskömény gumóját felcikkezzük, a halhoz adjuk, a halat lekenjük a lekvárral, majd grillen még 5 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin