2015. január 6., kedd

Datolyaszilvás sajttorta


A datolyaszilva egy jó példa arra, hogy miért is érdemes néha-néha párszáz forintos kockázatokat vállalni a zöldséges-gyümölcsös pultnál, mert ugye a legrosszabb ami történhet, hogy nem ízlik és többé nem veszünk ilyet. Nagyon szeretem ezt a gyümölcsöt, és múltkor sikerült nagyon érett darabokat választani, ami egyenesen kiáltott, hogy sajttorta legyen belőle. Nem bántam meg.

A recept a Kifőztük magazin januári számában jelent meg.

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához

a tésztához:
  • 5 dkg vaj
  • 7,5 dkg liszt
  • 1 kis tojás
  • 5 dkg dió
a krémhez:
  • 25 dkg túró
  • 30 dkg mascarpone
  • 5 dkg barna cukor
  • 2 kis tojás
  • 1 teáskanál narancskivonat
  • 2 evőkanál liszt
a gyümölcsréteghez:
  • 2 nagyon érett datolyaszilva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
a tetejére:
  • 1 datolyaszilva

A gyümölcsréteghez a datolyaszilvát meghámozzuk, a cukorral és a keményítővel pürésítjük, majd kis lángon besűrítjük, és hűlni hagyjuk.
A tésztához a diót ledaráljuk, összekeverjük a liszttel, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojással kemény tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát, ezután hűtőben pihentetjük 1/2-1 órát, amíg a vaj vissza nem dermed. 180 fokos sütőben vaksütéssel 10 percig elősütjük, hűlni hagyjuk. A sütő hőfokát ezután 160 fokra mérsékeljük.
A krémhez a hozzávalókat simára keverjük, a kihűlt tésztakéregbe kanalazzuk. A gyümölcsréteget rápöttyözzük, villával örvényeket húzunk bele. A sütőben további 45-50 percig sütjük; akkor jó, amikor a teteje már mattul, de a közepe még remeg.
A tortát hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalásig hűtőben tartjuk. Nagyon vékonyra vágott datolyaszilva-szeletekkel díszítve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin