2015. január 24., szombat

Vegán "new englandi kagylóleves"


Tudom, kicsit messziről közelítem a témát, ha nem tudjátok hogy mi az new englandi kagylóleves (és mindig elfelejtitek, hogy fehér vagy vörös kagylóból...), akkor csak annyit, hogy van ez a dolog, úgy hívják, hogy clam chowder, sűrű, zöldséges, tejszínes, kagylós téma. Na, ez nem az, mert a "vegán" előtagból sherlock holmesi következtetéssel el lehet jutni oda, hogy ebben biztos nincs se kagyló, se tejszín.

Tudtok követni? :) Ha nem, az sem gond, nevezzük a dolgot egy jó sűrű gombalevesnek. Mert hogy végeredményben az. Sűrű, krémes, rágós, szerintem a legjobb gombaleves, amit valaha csináltam. Aki szeretné mozgóképen is látni, és imádja a punkos főzést, az megnézheti a recept szülőanyját, Isát, a hajtás után.




Hozzávalók, 4 személyre:
A kesukrémhez:
  • 10 dkg kesudió, beáztatva pár órára
  • 3 dl zöldségleves
  • 2 evőkanál keményítő

A leveshez:
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 nagy sárgarépa
  • 50 dkg barna csiperke
  • 10 dkg shiitake -
  • 2 szál szárzeller
  • 2 nagy krumpli
  • 1 nori lap - ázsiai részlegen keressétek, nagy élelmiszerboltokban szokott lenni
  • 6-7 dl zöldségleves
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • bors

A kesukrémhez a beáztatott kesut leszűrjük, turmixban simára turmixoljuk pár percig a levessel és a keményítővel.
A leveshez a vöröshagymát apróra vágjuk, a répát felkarikázzuk, az olíva olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, szárzellert, kockára vágott krumplit, összemorzsolt nori lapot, és felöntjük a zöldséglevessel. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kesukrémet, a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozuk, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Tálaláskor adhatunk hozzá citromot, én azt nem szeretem, úgyhogy kimaradt :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin