Aszalt paradicsomos, napraforgós kenyér


Ha ettetek már finom kenyeret... Évek óta sütöm a saját kenyerem, mert a boltival nincs jó barátságban a gyomrom, főleg mióta elég sok pékárut szójával javítanak fel...

Nos ez a hagyományos dagasztás nélküli kenyér egy kicsit felturbózva. Nem viccelek, a legjobban sikerült kenyerem eddig.

Hozzávalók:
  • 5 dl kézmeleg víz
  • 2 gramm száraz élesztő - igen, elég, sokáig kel
  • 1 bögre - 2,5 dl teljes kiőrlésű liszt
  • 2-3 bögre fehér liszt - sok mindentől függ mennyi, majd kitapasztalod
  • 1/4 bögre napraforgómag
  • 10 dkg apróra vágott aszalt paradicsom
  • 1 csapott evőkanál só

Az élesztőt feloldjuk a kézmeleg vízben, majd fakanállal beledolgozzuk a teljes kiőrlésű lisztet, a fehér liszt felét, a sót, a napraforgót és a paradicsomot. Apránként adagoljuk hozzá a maradék lisztet, amíg egy kicsit ragacsos, rugalmas tésztát kapunk. Nem kell hogy elváljon az edény falától, de azért legyen valami tartása. 

Meleg helyen lefedve 2-3 órát kelesztjük, mivel kevés benne az élesztő, hagyni kell dolgozni. Ha megkelt, pici lisztet szórunk rá és leütögetjük, majd hagyjuk még egy órát kelni.

A sütőt a sütőtállal együtt előmelegítjük 200 fokra. Én egy vaslábast használok, fedővel együtt jénai is jó, ha nincs fedőd, akkor egy kis edényben tegyél vizet a sütőbe, hogy legyen egy kis gőz.

Az újrakelt tésztát lisztezett felületen gyorsan megformázzuk, majd a forró lábasba tesszük. Fedővel 30-40 percet sütjük, akkor jó, ha szépen feljött és már csak egy kis szín kell neki. Fedő nélkül további 20-25 percet sütjük 180 fokon.

Ha kisült, én melegen konyharuhába szoktam csavarni, hogy utána könnyű legyen szeletelni. Ha frissen fogyasztod és szereted a ropogós héját, rácson hagyd kihűlni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések