Leopárd kalács



Mondjátok meg őszintén, van egy terápiásabb tevékenység a konyhában, mint a kelt tészta dagasztása? Főleg, ha kalács készül, a fantasztikus vajas tésztával, ami dagasztás közben elkezdi visszarúgni az ujjaidat, ahogy alakul.

Gondoltam most egy kicsit fancybbre veszem a figurát, de csak annyira, amennyire a kézügyességem engedi. A leopárdminta pedig nem túl bonyolult és elég hálás, meg hibatűrő, végül is leopárdból sincs két egyforma foltos.

Vajas-mézes kalácsnak egy nagy bögre kakaóval tudom ajánlani. 

Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 30 ml tej
  • 2 dl joghurt
  • 2 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 3 gramm szárított
A színezéshez:
  • 2+1 evőkanál kakaó
  • 2+1 evőkanál tej
A tetejére: egy felvert tojás

 A tészta összetevőit összedolgozzuk és alaposan kidagasztjuk. Megfelezzük, az egyik felét lefedjük. A másik felét megint elfelezzük dolgozzuk bele a 2 kanál kakaó és tejet az egyik részbe, a másik részbe az 1 kanál kakaót és tejet.

Letakarva hagyjuk őket duplájára kelni, majd osszuk 8-8 részre. A közepesen sötét kakaós gombócól hengert formázunk, köré hajtjuk a sötétet, aköré a fehéret. A sütőforma alájára 3 ilyen hurkát teszünk, arra kettőt, a tetejére megint hármat. Lekenjük tojással.

A formában hagyjuk kelni, amíg a sütő felmelegszik 170 fokra. A meleg sütőben kb. 45 perc alatt sül meg teljesen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések