2021 Februári kerti jelentés

 

Nagyon jól elterveztem, hogy majd február közepén hazamegyek és rendberakom a kertet, ehhez pont időben meg is érkeztek a magok. Aztán betört a hidegfront, és úgy döntöttünk, hogy -14 fokban nem indulunk el. Ja, meg február elején covidosok is voltunk, és az első 11 napot bezárva töltöttük - mint amúgy a tavalyi évnek rohadt nagy részét, mert home office -, szóval maradjunk annyiban, hogy ezt elengedtük.

Amit "muszáj" volt elkezdeni viszont, ahhoz pont jól jött ez a pár nagyon hideg nap, az az elefántfokhagyma, azokat kis cserepekbe ültettem el még Budapesten, ezek szépen megindultak gyökerekkel, mire sikerült őket kiültetnem.

Február utolsó hétvégéjén szuper időnk volt, így aztán volt egy kis rendrakás, veteményezés.

Apu szerzett pár kis bála szalmát - ne tudjátok meg mennyi utánajárás volt, mire talált a megye másik felében... -, ezzel megágyaztam egy kicsit az ágyásokban pluszban gazolás után, mert ki a fene szeret gazolni, ugye :)

 

Ezek ilyen előtte-utána képek. Az első ágyást átgazoltam, átkapáltam, felgereblyéztem, hogy könnyen tudjak vetni, a sorok közé pedig behúztam a szalmát, hogy könnyen látszon hol a sor, és hogy lehessen közlekedni.

Ebbe az ágyásba vetettem lollo salátát, paszternákot, párizsi répát, póréhagymát, spenótot, retket, tájfajta salátát - amit a dobozom alján találtam meg, ahova előző szezon elején elbújt :D  - , céklát, kerti labodát, és téli sarjadék hagymát. 

A második és harmadik ágyásban a mustárt sajnos elvitte a durva fagy, úgyhogy a méheknek idén nem jut egy sárga virágmező márciusban. Cserébe viszont a második ágyásba sorba vetettem borsót (Zsuzsit és rajnai törpét) jó sűrűn, mert fogalmam sincs milyen régi a mag és mennyire tud csírázni, a végébe pedig szegletes ledneket. Mivel ezek elég nagy magok, kaptak egy szalmás takarást, hogy egyrészt, ha esik az eső, ne verje őket ki a földből, másrészt a madarak dolgát is megnehezítsem. Ó igen, a kezdő mezőgazdasági tornacipős képemen látszik néhány mángold, ami ebben az ágyásban van, azok a tavalyi felmagzott példányokból keltek ki és teleltek át, szerintem március-április környékén finom főzelékek és piték készülnek majd belőlük.

A harmadik ágyást csak egy kicsit át kellett kaparásznom, és újra szalmáznom. Ide vetettem a maradék mézontófűből, amin majd csodás lila hernyószerű virágok lesznek tavasszal, amíg ki nem takarítom az ágyást és bele nem vetem/ültetem az egynyári virágokat. Az ágyás végébe ültettem el az előgyökereztetett elefánthagymákat.


A negyedik ágyás még tele van hagyma és káposztafélékkel, itt csak takarítottam és szalmáztam, a terv szerint májusban kikerül innen minden és jöhetnek a paradicsomok. 


 

Ennyi volt a február, már nagyon bizsereg a zöldujjam, hogy végre jöjjön a jóidő és vethessem a virágmagokat is, és végre zöldüljön ki minden.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések