Törökmogyorós-narancsos keksz


Na, itt van az a bizonyos keksz, amiről már szó volt pár szó erejéig Facebook-on. Végül nem sikerült annyira rosszul, mint ahogy sütés után gondoltam, de azért nem vagyok elégedett. Akinek jó a sütője, nyugodtan vágjon bele, de én ezzel a kis butámmal nem fogok megint nekiállni, az fix.
A receptet Ildy blogján találtam - neki sem volt vele szerencséje -, gondoltam finom lehet, úgyhogy kipróbáltam. Az ízre nincs panasz, bár szerintem nyugodtan bele lehetne tenni akár két narancs héját is. 


Hozzávalók, kb. 17 db kekszhez:
  • 10 dkg puha vaj
  • 6,5 dkg barna cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5,5 dkg liszt
  • 9 dkg darált mogyoró
  • kb. 2 evőkanál mandulapehely a szóráshoz

A mandula kivételével mindent alaposan összegyúrtam egy nagy tálban. A mandulát összetörtem mozsárban. A masszát kiadagoltam kb. diónyi gombócokba, amit benyomtam a mandulába. A gombócokat tálcára tettem, aztán betettem a hűtőbe, kb. 1,5 órára, amíg teljesen megkeményedtek.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A golyók felét elrendeztem egy sütőpapírral bélelt tepsin, jó sok helyet hagytam köztük, hogy terülni tudjon és kb. 10 percre ment a sütőbe. Mielőtt betettem a második adagot, hagytam teljesen kihűlni a tepsit is.

Megjegyzések

Ildy üzenete…
Hát igen, klasszisokkal jobban néz ki, mint az enyém:) Nekifutok majd még egyszer, a te leírásod alapján, mert ízre nagyon bejött.
Bianka üzenete…
Fenséges és olyan karácsonyi hangulatom lett tőle
mandy tarragon üzenete…
Ildy: ha jó a sütőd, akkor szerintem sikerülni fog :) Csak ülj a sütő előtt 5 perc után, hogy elkapd a megfelelő pillanatot.

Bianka: a narancs felvágása közben nekem is eszembe jutott a karácsony :)
Csibe üzenete…
De jó, nagyon tetszik!
Szuper a hangulata, szuper a fotó!

Népszerű bejegyzések