Fehércsokis mogyoróvajas blondie


Könyves Kedd címén jöjjön az első recept Rachel Allen Bake című könyvéből. Na, de mi is az a könyves kedd? Doki hirdette meg, és meg kell hagyjam, igencsak csatlakoznom kellene hozzá, rendszeresen. Ugyanis nekem is rengeteg szakácskönyvem van, de még több olyan, amit nyálcsorgatva átlapozok, de főzni soha nem főzök belőle. A Bake mondjuk nem ilyen, azt igenis használom, annyira megérte az árát, hogy csuda :) 

Ez a blondie nekem egy kicsit töményen mogyorós, de a fiúk... na azok visítva könyörögtek, hogy MÉG MÉG ADJÁL. Tessék kicsi falatokra vágni, mert egyszerre tényleg elég egy falatnyi. Mogyorórajongóknak kötelező!

Hozzávalók, 26 cm-es tepsihez:
  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg darabos "crunchy" mogyoróvaj - Lidl, amerikai napok, de ha nincs, akkor darálóba mogyoró és egy kis olaj, aztán addig járatni, amíg krém nem lesz
  • 175 gramm barnacukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 125 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 75 gramm fehér csokipasztilla - vagy ennyi fehércsoki apró darabokra törve
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kisebb tepsit - nekem 26 cm hosszú a legkisebb - kibélelünk sütőpapírral.
A vajat és a mogyoróvajat összedolgozzuk, majd habosra keverjük a cukorral és a vanília kivonattal. Jöhet bele a tojás, majd kanalanként a sütőporral összekevert liszt. Én eddig robotgéppel csináltam, majd egy fakanállal a tésztához kevertem a csokipasztillákat. 
Egy viszonylag sűrű, ragacsos tésztát kell kapni, lehessen kenni, de ne legyen kemény. Nyomkodjuk bele a tepsibe, majd mehet a sütőbe kb. 25-30 percig. Akkor jó, amikor már nem ragad a bele szúrt fogpiszkálóra, de még nem sült át teljesen. Ha benyomod egy kicsit, érezned kell, hogy még "ragacsos" belül. 
Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kis kockákra.

Megjegyzések

Bianka üzenete…
Hasonlót már én is készítettem és szerintem isteni
Gomba üzenete…
Én is pár napja készítettem :)
mandy tarragon üzenete…
Bianka :)

Gomba: :))) Vicces, én is szemezek már vele egy ideje, és az 5 jelölt közül pont ez volt a befutó.
Névtelen üzenete…
Hű de beleharapnék :)
mandy tarragon üzenete…
:))) érdemes, ha szereted a mogyorót :)
Névtelen üzenete…
Szeretem, és a fehércsokit is :)

Népszerű bejegyzések