Nigella banánkenyere



Na, mi van ma? Igen, igen, Könyves Kedd :) Sok-sok könyvem van, ez az egyike annak, ami a tengeren túlról érkezett egy mosolygós csomagban - azóta vannak már egyéb forrásaim is. A How to Be a Domestic Goddess-ról van szó. Sütöttem már belőle, igaz nem sokat. Lehet, hogy a nyakatekert mértékegységek miatt, de nem lett a kedvencem.
A múlt hét kedden viszont ez lett a soros, banánkenyér receptet kerestem a nyomi banánjaim mellé. Ritkán mondok ilyet, de ez a recept bizony nekem nem tetszik. Vagy az alapanyagokkal volt gond. Vagy nem tudom. A lényeg, hogy a vaj "kivált" a tésztából sütés közben és olyan fura lett az egész...  A végén persze, hűléskor visszaszívta, attól meg ilyen szottyos lett. Az ízével nincs baj, sőt, nagyon fincsi banános, rendesen át is sült, de ez az állag.
Megsütötte már valaki? Tapasztalatok?

Hozzávalók, püspökkenyér formához:
  • 1/2 bögre aranymazsola - ehelyett én vörösáfonyát tettem bele
  • 1 bögre és 2 evőkanál liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 bögre puha vaj ~ 12 dkg-ot mondott rá a mértékegységváltó, én 10 dkg-ot tettem bele, de ez is soknak tűnt. Szerintetek?
  • 1/2 bögre cukor
  • 2 nagy tojás
  • 4 kicsi, de nyomott banán, összetörve
  • 1/4 bögre összevágott dió - ehelyett mandulát tettem
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
A vajat habosra keverem a cukorral, majd megy hozzá a tojás, a vaníliakivonat, a só és a banánok. A lisztet összekeverem a sütőporral és a szódabikarbónával, aztán összekeverem a vajas kulimásszal. Simára keverem, aztán egy spatulával belekeverem a mandulát és a vörösáfonyát. 
A kence megy egy sütőpapírral bélelt formába. De igazából nem is kell a sütőpapír, mert annyira vajas a tészta, hogy szerintem biztos nem ragad bele.
180 fokon sütöttem, kb. 1 óra és 15 percet.

Megjegyzések

Lilla üzenete…
nem vagyok nagy banán-szakértő, én eddig csak ezt http://lillafoz.blogspot.com/search/label/ban%C3%A1n csináltam banánból, szerintem legalább annyi vaj van benne mint a te receptedben, de nem szokott az állagával semmi baj lenni (még mindig van a forrócsokiporból kizárólag ebben a formában alkalmas emberi fogyasztásra).
nem tudom, hogy a végeredmény szempontjából számít-e de én türelmetlen vagyok és az ilyen tésztáknál a puha vajat mindig mikróban puhítom, amitől 99%ban olvasztott lesz.
ezért nem szoktam angol szakácskönyveket venni, engem ne fárasszanak a hülye mértékegységeikkel, ez is magyarul van meg :-), meg ott a bbcgoodfood az normális...
Zsuzsanna üzenete…
Nekem a sütőpor soknak tűnik, mint általában az angol-amerikai receptekben. A liszt viszont 15-17 dekánál nem sokkal lehetett több, és mennyi volt a banán, nem volt túl sok a liszthez képest? Ha a banán súlya nem több a lisztnél, akkor talán elbírná a liszt és meg tudna emelkedni. (Életemben most láttam először tévépaprikát és benne a "házi istennőt", nekem valahogy nem rokonszenves.)
mandy tarragon üzenete…
Lilla: :))) én a mentás forrócsokiporukkal jártam így, de abból szerencsére "csak" 3-as csomagot vettem, így a maradék kettőt elajándékoztam...
Ezek szerint nem a vaj a ludas. Mondjuk az ilyen tej, cukor, liszt dolgokat simán ki tudom mérni "cup"-ban - van a tescoból gazdaságos 1, 1/2, 1/3, 1/4 cupos készletem -, de a vajjal mindig bajban vagyok. Lehet, hogy nekem is az olvasztás lesz a megoldás :)
A magyar verzióban egyébként rendes mértékegységek vannak vagy ott is maradt a bögre?

Zsuzsanna: valószínűleg ez lesz a gond. Mondjuk, tudod, kinek mekkora 4 kis banán :)
Nekem sokáig Nigella volt a kedvenc, de nem is olyan régen Rachel Allen és szakácskönyvei egy körbepörgős rúgással letaszították a trónjáról, legalábbis nálam :)
Lilla üzenete…
a magyarban rendes, g vagy dkg meg meg ml/l ezt fejből nem tudom, de az már tökmindegy. gordonnál szintén. baromi drágák magyarul, de legalább kényelmes :-)
garlutti üzenete…
HOLA DESDE VIGO ESPAÑA ....es mi primera visita ...me apunto a seguirte ..me encanta parender recetas diferentes como las tuyas .Te invito a visitar y compartir mi bloy y recetas ,,,Saludos MARIMI
Bianka üzenete…
Azért nem néz ki olyan rosszul :)
Mondjuk én még sosem próbáltam Nigella receptet elkészíteni, de nézni szerettem, szeretem
Lilla üzenete…
banános muffint csináltam a héten (mellényúltam és csokis-banános műzliszeletet vettem, ami rossznak bizonyult), és az is jó lett, ott sem volt ilyen vaj-kiválós problémám. viszont! tegnap az omlós tésztám volt olyan, hogy bugyogott a tetején a vaj, aztán ahogy kihűlt normális lett.
mandy tarragon üzenete…
garlutti: hola :)

Bianka: finomnak finom :)

Lilla: akkor a vaj lesz a ludas itt is. Vagy a sok banán. Vagy nem tudom :D Majd a héten kipróbálom a Rachel Allen féle verziót is, az normális mértékegységekben (is) meg van adva.

Népszerű bejegyzések