Kiskert - 2012



Ezennel ünnepélyesen megnyitom a blogon az idei kertprojektet. A helyszín továbbra is a kis földdarabka anyuék kertjében. Két hete apuval kialakítottuk az ágyásokat, környezettudatosan, mert raklapokat vágtunk szét, és azokat vertük le a földbe. Bambuszból pedig építettem egy babfuttatót is. Nálunk elég tápanyagszegény önmagában a talaj, szóval az ágyásokba beástunk egy komposztálónyi földet az ősszel, így lesz elég kaja a növényeknek a növekedéshez. Ez a kis krókusz pedig megint megúszta az átalakítást, hiába küzdök évek óta azzal, hogy az összes hagymást átköltöztessem a kert más részeibe :)


Zsanival elpalántáztunk pár dolgot: paradicsomot, paprikát, tökféléket, ott láthatóak oldalt. Természetesen nem maradnak kinn, a lakásban tettük őket az ablakokba, amíg meg nem nőnek.


A földbe vetettem néhány fűszert a hátsó fűszeres részbe, a kerítés mellé előre borsót, a középső ágyásba pedig retket, tépősalátát, répát, pasztinákot, zellert, spenótot és rukkolát. 

Rovatunk egy hónap múlva újra jelentkezik, új képekkel :)
 

Megjegyzések

Lilla üzenete…
én letakarítottam az erkélyt, kiürítettem a tavalyi növények hulláit a cserepekből, és volt egy ikeás palántázó-készletem: tálca, föld és magok (sütőtök, retek, chili), azt beüzemeltem. a palánták mennek majd anyámhoz. én meg balkonparadicsommal fogom telerakni az erkélyt :-)
hozzád képest ez abszolút kispályás.
mandy tarragon üzenete…
Irigykedek. Nekem az erkélykertem idén - vagyis már tavaly... - abszolút megszűnt :( Tulaj felújította a teraszt és nyomatékosan megkért, hogy ne rakjak oda semmit, ami összepiszkolhatja a követ. De ha lehet, akkor a lábamat se nagyon... Mindegy, túlélem, majd kiélem a kertészeti hajlamaimat itthon. Majd számolj be az ikeás szettről, kíváncsi vagyok, hogy mi kel ki :)
sz.marika üzenete…
Szia! Kb. ekkora kertecském van nekem is, évről-évre nagy lelkesen fogok hozzá tavasszal a kertészkedéshez, aztán valahogy félúton átmegy kudarcélménybe...ami évekig jól termett az egyik évről másikra azt mondja soha többet...stb...már félek a szezontól:-))
Mint egy vidéki "öreg"lány:-))azért megkérdezném, mi ez a három a teknő a földbe süllyesztve...a férjem vízgyűjtőre tippel, de lehet, akár csigacsapda is:-)) remélem elárulod mi a megfejtés:-))
Termékeny kertszezont kívánok:-))
mandy tarragon üzenete…
Szoktad váltogatni, hogy hova ülteted? Én általában két évben egymás után nem ültetek semmit ugyanoda, így egész jól teremnek :)

Azok a teknők virágládák, csak most épp nincs bennük föld. Anya szokott petúniákat ültetni bele nyáron :)
"saját levében" üzenete…
Ez igen! Így kihasználni ezt a jó időt és a rendelkezésre álló területet! Svájcban láttam hogy a házakhoz zsebkendőnyi konyhakertek tartoztak, dúsan, ügyesen beültetve. A kicsi lehet szép és jó is.
sz.marika üzenete…
Erre a legegyszerűbb megoldásra nem gondoltam:-)) Nagyon ötletes...
Köszönöm a választ!
Lilla üzenete…
ma voltak a palántáim két hetesek. tökből 6 mag volt benne (nagy kerek sütőtök) mind kinőttek. már vagy 10 cm magasak. a retek és a chili egy része is kihajtott. ma áthagyományoztam anyámra. ültetgesse át őket kis cserépbe aztán majd ki a kertbe. remélem nem nyírja ki. én a tökön izgulok legjobban. nagyon menő lenne a nagy saját termelésű sütőtök.
nálunk szerencsére én vagyok az erkélytulaj (na jó a férjemmel) úgyhogy ha összemaszatolom, csak magammal cseszek ki mert nekem kell lesikálni :-)
mandy tarragon üzenete…
saját levében: ebben a zsebkendőnyi helyen kertészkedés témában érdemes megnézni az Edible Garden című sorozatot. Azok aztán pici kertek, rossz földdel, mégis nagyon érdekes, hogy hogyan lehet hasznosítani :)

Lilla: itt is nekem kéne sikálni, de mivel a talpam is koszt csinál, azt sem teszem ki... azt meg már csak zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem a nyers betont - ami eddig volt - ezerszer nagyobb szívás "tisztává" tenni, mint a térkövet, de mindegy :)
A saját sütőtök az tényleg királyság :)

Népszerű bejegyzések