2012. augusztus 27., hétfő

Csokis keksz


Még egy variáció chocolate chip cookiera, ez a Nestlé-féle alap változat. Tudjátok, aminek a receptjét annyira hajtották a Jóbarátokban :) A melasztól kap az egész sütemény egy enyhe barna színt, és egy izgalmas, semmivel sem összehasonlítható ízt. Nekem bejött, és ezzel az adaggal pont megtelt a sütis üvegem a konyhapolcon. Viszont a következő alkalomra megjegyzem magamnak, hogy melasz nélkül is ki kellene próbálni, csak hogy meg legyen az összehasonlítási alap :)

Az iskolában tízóraihoz vagy ebéd utáni nassnak becsomagolva 1-2 darabot is jó szolgálatot tesz, számításaim szerint 1 darab energiatartalma 125 kcal körül van, valami gyümölccsel kombinálva én is be fogom tenni az uzsidobozomba ősztől többször is :)

A receptet Belly oldaláról néztem, ezt feleztem el.

Hozzávalók, 24 darabhoz:
  • 2 bögre (1 bögre =2,5 dl) liszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 csésze barnacukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 evőkanál melasz - ILYEN, én Ázsia Bt-nél vettem, brutál íze van :)
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 6 dkg csokicsepp - darabolt feketecsoki, amihez hozzá sikerül jutni :)

A lisztet összekevertem a szódabikarbónával, sóval, cukorral. Belemorzsoltam a puha vajat, majd hozzágyúrtam a melaszt, a vanília kivonatot és a tojást. Amikor már egynemű lett a massza, belegyúrtam a csokicseppeket és egy éjszakát letakarva pihentettem a hűtőben. Ezalatt a tészta jól visszadermed.
Másnap a sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tészta elég kemény, de azért amíg a sütő melegszik, megolvad annyira, hogy lehessen belőle diónyi gombócokat gyúrni. A gombócokat jó levegősen a tepsire helyezzük - nekem egyszerre 12 fért rá -, mert terülni fognak! Nem kell lenyomkodni meg ilyesmi, épp csak álljanak meg a tepsin, a sütő majd elvégzi a dolgát.
Egy adagnak kb. 12-15 perc kell a sütőben, épp addig sütjük, hogy az alja barnulni kezdjen. A felszedéssel várjuk meg, amíg kihűl, mert melegen törik!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin