Levendulaszörp


A levendulás cukor mellett idén először készítettem egy adag levendulaszörpöt is.Sok receptet átnéztem a netet, végül arra gondoltam, hogy a jól bevált 1 rész cukor 2 rész víz aránnyal fogom megfőzni, nem is lett rossz az eredmény. Limara 30 gramm szárított virágot írt, én most kicsit kevesebbet tettem bele, de így sem lett rossz. A színe a citromsav hozzáadása előtt kissé sötétebb volt, de nekem így is tetszik. Limonádéba próbáltam, szerintem jó. 

Ha még egyszer ennyi cukrot adtam volna hozzá, akkor szirupos állaga lenne, így eléggé folyik, de ez is volt a célom.

A képen látható pici üveg - juharszirup volt benne eredetileg - és egy nagy - talán literes, mert a Piroskánál nagyobb - lett ebből a mennyiségből. 


Hozzávalók:
  • 1 liter víz
  • 50 dkg cukor
  • 20 gramm szárított levendulavirág - csak a virágot használtam, így egy 2 dl-es pohár megtelt ezzel a mennyiséggel
  • 1 teáskanál citromsav

A vizet a cukorral elkevertem, majd addig főztem, amíg a cukor teljesen el nem olvadt. A forró folyadékba belekevertem a virágot, és kb. 10 órát állni hagytam. Lehet többet is, sőt, szerintem legközelebb egy egész napra így hagyom.
Egy szűrőt kibéleltem egy sűrű szövésű anyaggal - tiszta, régi konyharuha is megteszi -, majd átszűrtem rajta a szörpöt. Az átszűrt szörpöt újra felmelegíttem, levettem a tűzről, feloldottam benne a citromsavat és még majdnem forrón ment a tiszta üvegekbe, aztán lassan hagytam kihűlni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések