Sütőtök curry


Kezdjük a tökös recepteket, remélem még sokat fogok posztolni ebben a hónapban, mert az azt jelenti, hogy sikerült aktivizálni magam :) Ez a curry nagyon egyszerű, én Actifryban készítettem, így nagyon felügyeletet sem igényelt, de tűzhelyen is elkészíthető. A sütőtök - orange, sonka vagy kanadai fajta, zöldségestől függően - még nem a kertemből van, de rövid időn belül remélem eljutunk oda is. 

A rizs főzővizébe megint tettem egy kis curryt, attól van ilyen szép sárga színe. Következő Actifry-os kísérletem egyébként a rizsfőzés lesz, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz az eredmény, de szerintem meg fog vele birkózni.

Hozzávalók, 2-3 személyre:
  • 1 szép nagy csirkemell - egész, de bőr és csont nélkül
  • 1 kis fej hagyma
  • 1/2 sütőtök - ez egy nagyon kicsi tök volt, a nagyobbnak szerintem a negyede vagy nyolcada is elég, kb. annyi legyen szemre, mint a csirke
  • 1 doboz kókusztej - 400 ml körüli konzerv
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál curry fűszerkeverék - ízlés szerint csípős vagy kevésbé csípős, vagy 1/2 adag paszta
  • a tálaláshoz: friss koriander és rizs
Elkészítés Actifryban:
A csirkemellet megmossuk, falatnyi kockákra vágjuk, a sütőtököt megpucoljuk, szintén falatnyi kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Az Actifryba tesszük a hagymát, rá az olajat és kb. 5 perc alatt üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a csirkét és további 15 percig pirítjuk, amíg a csirke kap egy kis színt. Ekkor mehet rá a sütőtök és a curry, további 5 perc, amíg átmelegszik, majd a só és a kókusztej, az egészet pedig kb. 10 percig forraljuk. 

Elkészítés a tűzhelyen:
Az alapanyagokat ugyanúgy készítjük elő. Az olajat felforrósítjuk egy magas falú serpenyőben, majd megpirítjuk benne a hagymát, a csirkét, végül a sütőtököt. A tököt óvatosan kavargassuk, hogy ne törjön össze! Fűszerezzük, sózzuk, ráborítjuk a kókusztejet és fedő alatt addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik, a hús és a tök pedig megpuhul.

Megjegyzések

Kati üzenete…
Még sosem készítettem ilyent, de szívesen megkóstólnám:)
mandy tarragon üzenete…
Csak ajánlani tudom :)

Népszerű bejegyzések