Sütőtökös égetett krém

 Makaronokat készítettem, életemben először, lassanként ezt is megmutatom majd, viszont addig is lássuk, mihez kezdtem a tojások sárgájával. Maga a recept nem nagy durranás, viszont igazi őszi party-kaja, úgyhogy egészen jól illeszkedik a Gyémánt Konyhán futó dobozos játék témakörébe, ami ezúttal Játék az étellel.

A créme brülée készítése nálunk általában társasági esemény, mert ugye a karamellréteg akkor a legfinomabb, amikor roppan - mandy még mindig szereti kiskanállal összetörni a karamellt a créme brülée tetején... -, és ugye akkor roppan a legszebben, amikor még friss és a krém nem kezdi el feloldani. Meg hát ahol vannak fiúk és minilángszóró, ott előbb utóbb valaki elkéri :)

A játék tehát az, hogy az előző nap elkészített krémet kiveszem a hűtőből, teszek mellé egy kis tálban cukrot, kanalat, mindenki szór magának a sajátjára, begyújtjuk a lángszórót és mehet a buli :) Közben lehet trükköket is tanulni egymástól, hogy ki tudja egyenletesebbre olvasztani a cukrot.

Aki szereti mellé a gyümölcsöket, azokat is kis tálkákban lehet kitenni mellé és mindenki választhat magának, amit szeretne :)


Hozzávalók, 3 tálkához:
  • 3 tojás sárgája
  • 3 dl tejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál sült sütőtök, összetörve

a tetejére:
  • kristálycukor

a mókához:
  • egy szakácsfáklya/minilángszóró

A tojások sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral és a vaníliával, majd hozzáadjuk a tejszínt, és az egészet egy vastag falú lábosban elkezdjük főzni. Folyamatosan kavargassuk, nehogy odakapja az alját! Figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel, mert akkor összekapja a tojást, de ha kevergetjük, akkor egyszercsak besűrűsödik. A krémet levesszük a tűzről, belekeverjük a tököt, és kis tálkákba adagoljuk. Kihűlés után a felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Tálaláskor megszórjuk cukorral a krém tetejét - ízlés kérdése, de 1-2 teáskanálnyinál általában nem kell több -, majd a szakácsfáklyával megkaramellizáljuk. Óvatosan fogjuk meg a peremét, de amint a karamell megdermed, már ehető is.

Megjegyzések

Kati üzenete…
Mandy, ezeknek a kis sütőtököknek (ha azok) van magja? Ha igen a meglepimbe csempéssz be párat, nálunk még véletlenül se találni ilyet.
Amúgy nagyon finom lehet ez a krém, csak nekem olyan lángszoró pisztolyom nincs:)
mandy tarragon üzenete…
Kati: van, de ezeket most nem szedném szét, viszont akkor rakok bele mini jack-et (az elvileg ugyanilyen, csak kevésbé lapos), meg a vegyes dísztökből párat, azt sajnos nem tudom, hogy milyen lesz, mert a kertben három tőtől háromféle nőtt :)

Az én lángszórómat apu barkácsboltban szerezte :)
Kati üzenete…
Mandy, ezer köszönet a mini jack is sütőtök? Csak pár szem magot kérek, abból majd hátha én is rákapok:)
Köszi előre is:)
Ne haragudj, hogy így kértem, de nálunk csak azt a hagyományos kerek,óriási, szürke hajú sütötököt kapni.
mandy tarragon üzenete…
Ja, bocs, kicsit lassú vagyok ma :) Nem, nem lehet megenni, ez is dísztök. Viszont akkor rakok a csomagba kanadai sütőtök magot is, én azt szeretem, ilyen sonka alakú, a kertes posztokba szerintem feltettem, na az ehető és édes :)
mandy tarragon üzenete…
Ki is kerestem, ez a kanadai sütőtök, ami a kertben nő:

http://2.bp.blogspot.com/-Tkfxbpf2sA4/UF7nkrcnKtI/AAAAAAAAGN4/d2XJRDaPUjQ/s1600/DSC_5276.jpg

Kati üzenete…
Bocsi, én sem néztem meg alaposan, azt hittem ezek is ehető sütőtökök:) Ismét csak köszönni tudom:)

Népszerű bejegyzések