2012. október 24., szerda

Snickerdoodle, a fahéjas keksz


Rachel Allen újra támad, ezúttal a Bake és a fahéjas keksz, aminek annyira vicces neve van, hogy muszáj volt kipróbálni. A hideg és a rosszkedv ellen pedig a konyhából kiszálló fahéjillat igazi nehézfegyver. Olvastam már olyan receptet is a Pinteresten, aminél egy almás cobbler tetejére szórják a sütit a "normál" tészta helyett ITT meg lehet nézni, szerintem borzasztó jól néz ki az is.

A keksz kívül roppan a cukorrétegtől, belül omlós, lezárt (=hét lakattal) dobozban hetekig eláll. Arra figyelj, hogy miután kiveszed a sütőből, minél gyorsabban szedd fel a sütőpapírról, mert a megolvadt cukor hajlamos odaragadni.

Hozzávalók, 32 darab (két tepsinyi) kekszhez:
  • 125 gramm puha vaj
  • 110 gramm cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 250 gramm liszt
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 3/4 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só

A forgatáshoz:
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál fahéj





A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a vanília kivonatot, a sót és a szerencsendiót. Apránként beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd az egészből tésztát gyúrunk. Egy picit puhább lesz, mint a linzertészta, de azért ne nagyon ragadjon.
A tésztát 32 részre osztjuk. Felezd, felezd, felezd, felezd, felezd és már meg is vagy :) Kis gombócokat formázunk, és megforgatjuk a fahéjas cukor keverékében. A gombócokat szellősen a tepsire tesszük - nekem 16 jutott egyre -, majd egy villa segítségével kissé lenyomjuk.
Kb. 8-12 percig sütjük, nekem az első adagnak kellett 12 perc, a másodiknak elég volt a 8. Kivesszük, rácsra tesszük hűlni.

6 megjegyzés:

Kati írta...

Ez nagyon megtetszett:) Viszem is a receptet, karácsonyi sütinek is finom lesz:)

mandy tarragon írta...

Én is gondolkodom, hogy a karácsonyi sütisdobozba csempészek belőle egy párat :)

Vonnegut írta...

Milyen kell, hogy legyen az állaga? Először szerintem túlsütöttem, mert kemény lett, illetve kicsit sem olvadt meg a cukor rajta. A második adagot hamarabb kivettem, de nem tudom eldönteni, hogy így a jó vagy sem... Kézzel is benyomható puha maradt, de szinte semennyire sem pirult meg a teteje és őszintén szólva igy is elég száraz.

mandy tarragon írta...

Nem kell, hogy megolvadjon a cukor, akkor jó, ha már nem fényes a tészta, szóval nem gond, ha be tudod még nyomni, amikor kiveszed, amikor hűl, akkor szilárdul meg. Amikor kihűlt, akkor omlósnak kell lennie, nem keménynek.
Tudom, ez nem elég egzakt, de ezek az angol/amerikai keksz receptek sajnos ilyen műfaj :(
Az enyém azért ilyen barna, mert ugye fedi a fahéj.

Kati írta...

Szia:) Kipróbáltam, és nekem nagyon tetszik, mondhatom tökéletes.
Amikor kihül omlós:)

Kati írta...

Bocsi, a linket kihagytam: http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2013/01/fahejas-keksz.html

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin