Könyvajánló: Gertrud Franck: Öngyógyító kiskert


Aki még nem kapott frászt a folyamatos kertészeti témájú bejegyzéseimtől, sőt, esetleg maga is belefogna, azoknak ajánlom ezt a könyvet. Önmagában nem elegendő, mert magukról a növényekről nem túl sokat olvashatsz benne - ehhez is van könyv, jó sok, nekem is több van, ami bevált -, viszont a biokertészkedés alapjait, főleg a kiskertben, nagyon jól leírja benne a szerző.

Ír a talajmunkákról, a növénytársításokról, a szezonális munkáktól, a kártevők elleni védekezésről, sőt, még a növények konyhai felhasználásáról is. Kicsit furcsa lehet, hogy nem ajánlja az ásást, az ágyásokban nevelést, sőt, még a komposzt dombtól is elbúcsúzhatunk. Én azt tanultam, hogy a növényeket vetés után alaposan meg kell locsolni, de a könyv szemlélete szerint erre sincs szükség, sőt, inkább azt ajánlja, hogy válasszunk egy esős hét előtti napot a vetéshez, és locsoláskor se a növényt, hanem a növény alatti takarókomposztot öntözzük.

A talaj takarása egyébként is nagyon fontos, így a gazolástól is megkíméljük magunkat, a takarókomposzt pedig folyamatosan biztosítja a talaj tápanyag-utánpótlását és a talajban élő organizmusoknak is megfelelő körülményeket biztosít. 

Klasszikus, rendezett és tiszta kertet tehát ne várjunk a könyvtől, viszont cserébe állítólag nagyon egészséges és jól termő kertet kapunk. 

Mivel kertészeti évet szerintem mindig az előző évben kezdjük az előkészítéssel, jövőre már a könyv alapján fogom "nevelni" a kertet.

Egyetlen gond van csupán a könyvvel: új kiadással még nem találkoztam, úgyhogy az antikváriumokban kell keresni... Ehhez a könyv ISBN számát is megmondom nektek: 9632316193, aki esetleg eredeti németben tudná megszerezni, annak itt a címe is: "Gesunder Garten durch Mischkultur Gemüse, Kräuter, Obst, Blumen". Viszont megsúgom, hogy a pdf változatot több helyről is le lehet tölteni :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések