Alys Fowler levendulás keksze

Virágzik végre a levendulabokrunk, itt volt az ideje az első aratásnak :) Viszont annyira tele lett az orrom a levendula illatával, hogy jött is az ihlet, hogy valami levendulás édességet készítsek. Kedvenc vörös hajú kertészem, Alys Fowler keksze jó választás volt, egy minimális változtatással használható is volt a fellelt recept. Az eredetit ITT olvashatjátok, középtájt.

Szerintem a levendula mennyisége pont elég, nincs durva íze, a virágos kekszekkel éppen barátkozók is bátran elkészíthetik ;)


Hozzávalók, kb. 30 darab kekszhez:
  • 150 gramm vaj
  • 90 gramm cukor
  • 225 gramm liszt
  • 1 kisebb tojás
  • 1 evőkanálnyi levendulavirág - 5 friss szálból lett ennyi, szárítottból a fele is elég

A vajat elmorzsoltam a cukorral, liszttel és levendulavirággal, majd a tojást hozzáadva kemény tésztává gyúrtam. A tésztát elfeleztem, 4-5 cm átmérőjű rudakat sodortam belőle. A rudakat a hűtőbe tettem, dermedni.


A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A rudakat kb. 3-4 mm széles szeletekre vágom - az egyikből 16 jött ki, a másikból 14 -, elrendezem egy sütőpapírral kibélelt tepsin. Ami nem fér rá, azt visszatettem a hűtőbe. A meleg sütőben kb. 12-18 perc kell neki. Akkor jó, amikor a teteje bemattul, az alja pedig éppen kap egy kis színt. Felszedés előtt még egy kicsit hagyjátok hűlni, hogy ne törjön el!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések