2013. június 2., vasárnap

Csokoládés-mandulás cseresznyetorta


Megint sikerült legyőzni egy konyhai parámat, nevezetesen a vakon sütést. A pinteresten rengeteg nagyon jópofa pite receptet találni, viszont egy kicsit mindig tartottam attól, hogy üresen süssem meg a tésztát, mert lepúposodik, megég, mit tudom én :) 

Ez viszont most nagyon jól sikerült, úgyhogy felbátorodtam, hogy új recepteket is kipróbáljak majd. A képen látható pite egy 16 cm átmérőjű formában készült, a receptben megadott mennyiségek négy ilyen pitéhez elegendőek.

A cseresznye, a csokoládé és a mandula nagyon jól működik együtt, a szezonban még elő fog kerülni párszor :) Az eredeti receptet ITT találtam, némileg átalakítva adom most közre.

Hozzávalók, 4 db 16 cm-es minipitéhez vagy egy normál pitéhez:
A tészta
  • 1 bögre (1 bögre=2.5 dl) liszt
  • 1/4 bögre kakaópor
  • 1/4 bögre darált mandula
  • 1/2 bögre porcukor
  • 113 gramm vaj
  • 1 közepes méretű tojás
A csokoládékrémhez:
  • 226 gramm étcsokoládé
  • 3/4 bögre tejszín
  • 2 evőkanál vaj
A tetejére:
  • 2 evőkanál mandulapehely
  • 1 bögre magozott cseresznye


A tészta összeállításával kezdjük: a hideg vajat lereszeljük, elmorzsoljuk a többi száraz hozzávalóval, majd egy tojás hozzáadásával gyorsan tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, legalább két órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakát is pihenhet.


A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, piteformába tesszük, a lelógó részeit levágjuk. Ha marad tésztánk, az a mélyhűtőben még eláll pár hétig. A pitét szurkáljuk meg, tegyük hideg helyre kb. 10 percre, amíg visszahűl. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztára terítsünk egy réteg sütőpapírt, súlyozzuk le babbal, rizzsel vagy sütőgolyókkal. Vakon süssük kb. 20-25 percig, majd emeljük ki a súlyt és süssük további 10 percig. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a tészta kihűlt, a tejszínt melegítsük össze a vajjal és a csokoládéval, folyamatosan kevergetve. Amikor szép homogén a massza, vegyük le a tűzről, kavargassuk egy picit, amíg lehűl, majd öntsük a pitére.

A tetejét rakjuk ki magozott cseresznyével és hintsük meg mandulával.

2 megjegyzés:

Monáj írta...

Csodásan hangzik, ki fogom próbálni :)
Volna egy buta kérdésem, ha nem baj. Milyen tejszínt kell használni? Csak, mert melegíted is. Bocs, ha idióta vagyok :(

Mandy Tarragon írta...

Én 30 százalékos tejszínt használtam, melegítem, de nem forralom fel. Ha folyamatosan kevergeted a csokidarabokkal és a vajjal, akkor szépen besűrűsödik, mielőtt felforrna.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin