2013. június 9., vasárnap

Epres-banános minipite


Az időjárás még mindig nem az igazi kora nyári, de ennek ellenére vagy talán éppen ezért, a kertbe telepített eprek egészen jól nőnek, úgyhogy elsősorban epres édességekben gondolkozom mostanában. Ez a fajta pite az egyik kedvencem a Sugar Shopban, a banános krém és az édes, napsütötte eper szerintem nagyon jó ízkombináció. A krémet egy mandulás linzertésztába töltöttem, a tészta receptje ismerős lehet, hiszen az epres-rebarbarás galettehez is Piszke receptjét használtam. A tészta egy tojásra szól, ennek viszont csak a felére van szükség, a maradékot lefagyasztottam.



A krém alapja egy egyszerű tojásból főzött krém, amit egy kis tejszínnel lazítottam fel, erre kerültek az eprek. A cukrászdában még egy réteg zselét is húztak a tetejére emlékeim szerint, de én ezt elhagytam, mert nem terveztem sokáig tartogatni.

Hozzávalók, 16 cm-es minipitéhez
A tésztához - ennek a tésztának csak a felére lesz szükség!:
  • 10 dkg liszt
  • 6 dkg  vaj
  • 3 dkg darált mandula
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kis tojás
A krémhez:
  • 1/3 bögre tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál keményítő 
  • 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1/3 bögre tejszín
  • 1/2 banán
A tetejére
  • 5 dkg eper, vékony szeletekre vágva


A tésztával kezdjük. A vajat, a lisztet, a cukrot és a darált mandulát morzsává gyúrjuk a kezünkkel, gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne nagyon olvadjon meg. Adjuk hozzá a tojást, és gyúrtjuk kemény tésztává. A tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hidegre pár órára. 
Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 milliméteresre, majd béleljük ki vele a kis piteformát. Szurkáljuk meg, tegyük vissza a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A pitét először vakon süssük 20 percig - béleljük ki sütőpapírral és súlyozzuk le rizzsel, babbal vagy sütőgyönggyel -, majd súly nélkül még 10 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni.


A krémhez a tejet melegítsük fel a cukor felével. A tojás sárgáját keverjük habosra a cukor másik felével, majd keverjük bele a keményítőt, és óvatosan keverjük hozzá a felmelegített tejet, és a vanília kikapart magjait. A krémet melegítsük fel, folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Amikor már majdnem kihűlt, keverjük bele a kissé felvert tejszínt. A krémet simítsuk a kihűlt pitetésztára. Hűtsük be. Az epreket csak közvetlenül tálalás előtt tegyük rá!

2 megjegyzés:

Kati írta...

Jól jönne egy szelet most:)

mandy tarragon írta...

:))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin