Kert 2013: Június


A naptár már júniust mutat, de úgy látszik, hogy egy kicsit összezavarodott idén az időjárás. Őszintén szólva én most nem bántam, hogy pár hétig kicsit hűvösebb volt, a palánták így legalább magukhoz tudtak térni a kiültetés után, a borsó pedig nagyon szépen terem. Most viszont már szeretnék kérni egy kis napfényt és meleget, hogy a paradicsomaim és paprikáim is behozhassák a lemaradást.

A saláta ágyból kiszedtem a felmagzott retkeket, hogy a salátáim juthassanak egy kis fényhez. A szakaszos vetést továbbra is folytatom - heti egyszer egy teáskanálnyi saláta- és retekmag keveréke -, mivel itt főleg tépősaláta van, folyamatosan szedem is a nagyobb leveleket. 

A futóborsók közül a sárga folyamatosan hoz új hüvelyeket, jövőre sokkal többet fogok vetni, mert nagyon finom :) A lila egy kis lemaradással indult, de most már az is virágzik és terem.


A zöldséges ágyások átestek némi átalakításon, most még kicsit gyérnek néznek ki, de remélem azért lassacskán beindulnak majd a levélzöldségek.

A bal oldali ágyásból kiszedtem a felmagzott retket, rukkolát, bekerültek a brokkolik, karfiolok, káposzták és még néhány nagyobb saláta. Paradicsom és paprika palánták is vannak itt - a bambusz támaszokról könnyen felismerhető a helyük -, jó sok komposzttal a gyökereiknél. 


A középső ágyásban még benn van a borsó - lassabban érik, mint számítottam -, kicsit azt is megtisztítottam, kiszedtem a felmagzott spenótot és rukkolát, így több levegőhöz jutnak a sorok. 


A jobb oldali ágyás már egészen jó, pár héttel korábban ültettem be a karaládét és a paradicsomot, mert sajnos elég kevés dolog kelt ki azok közül, amit oda ültettem. 


A komposztálóban úgy nézem, hogy jól érzik magukat a tökfélék, nőnek, egész pici bimbók is vannak már rajtuk, meglátjuk mi lesz.


Az uborkákat két helyre ültettem, egyrészt egy kiselejtezett fogas mellé a citromuborkákat, másrészt egy háló mellé a kígyó uborkát és a fehér uborkákat. 


A mángoldok is a helyükre kerültek, igaz, hogy kevésbé szivárvány színűek, mint ahogy számítottam rá, de azért azzal sincs gond, hogy gyakorlatilag csak vörös lett :)


Az eprekkel nagyon elégedett vagyok, a reggeli joghurtba minden nap jut pár szem, ha így halad a dolog, jövőre talán már eltenni is lesz elég. 


A cserepes bab virágzik, a balkonparadicsomok szintén bimbósak - erre nagyon büszke vagyok, mert saját nevelés mindkét palánta :) -, a zsákos zöldborsó nagyon hasonló a szabadföldihez, szóval azzal is elégedett vagyok. A három nővér egy pici csalódás, mert alig nő - a cserepes sokkal jobban fejlődik, mint a szabadföldi, de azért annyira nem jól... -, gondolom a hideg tehet róla. Azért beszántani nem fogom, de kicsit jobban kell figyelnem rá.
,

A zsákos krumplik megkapták az utolsó töltésüket, most már csak azt várom, hogy virágozzanak és elkezdjenek száradni, hogy felszedhessem őket. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok már, gondolhatjátok :)


És még egy kis büszkeség a végére: a saját vetésű balkonparadicsomaim :))) Már bimbózik, remélem hamarosan virágozni is fog.

Ennyit most a kertről, várom a nyarat én is, egy hónap múlva ugyanitt beszámolok ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések