Kert 2013: Október



Október van, szerencsére kicsit jobb az idő, mint az ilyenkor megszokott, úgyhogy kitolódott mostanra a "nyári kollekció" felszámolása. Az első éjszakai fagyok kinyírták szinte az összes paradicsomomat, de egy még tartja magát, ezt még nem szedtem ki.


A gerilla dísztökök szépen muzsikáltak idén, a szándékosan vetett kicsi Jack nem annyira, de azért azon is lett kettő :) A brokkolik most kezdenek "teremni", a káposztáim is most kezdenek fejesedni, már amennyire, az epreken pedig újra van termés.

 
Megvettük a trágyát, de a beásással még várunk, amíg még szellősebb lesz az ágyás. A középsőbe beköltöztek az áttelő hagymák és a fokhagymák, tavasszal ezek bújnak majd elő. Remélhetőleg :)

A jobb oldali ágyásba beköltöztettem az áttelelő salátákat, miután egy kicsit felfrissítettem a talajt egy adag komposzttal.


Abból az ágyásból - eddig - ennyi karalábét szedtem ki, a fehérek még egy kicsit lassabbak, mint a lilák, azok még kapnak egy kis időt.


A mizuna vagyis a japán mustársaláta nagyon megköszönte az időjárást, ami a kiültetése után következett. Nagyjából úgy kell termeszteni és enni is mint a rukkolát, de annál sokkal enyhébb íze van. Elvileg a hó alatt is elvan, erről majd beszámolok.


A végére hagytam a kert büszkeségét: az őszi zöldséges ágyást. Most még egyben van, de a kínai kelek már szedhetőek belőle és ki is fogom őket szedni, hogy a többi növénynek legyen helye növekedni. A cékláknak most kellene majd egy kicsit több csapadék, hogy szép gumójuk legyen, de szerintem nem lesz velük gond.

A chiliket beköltöztettem a lakásba, a sorsuk alakulásáról majd lesz egy poszt, ha már biztos vagyok benne, hogy sikeresen átteleltek. Novemberben még biztosan lesz kerti bejegyzés, megnézzük, hogyan bírják a kiképzést a téli káposzták - fodros kel, leveles kel és társai -, a téli saláták, szétbontjuk a komposztot és elvégzünk még pár apróságot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések