2013. október 9., szerda

Mátyás király csirkemell


Egy ehhez hasonló ragu szokott lenni az egyetemi menzán, a lényege, hogy van egy vörösboros-hagymás-gombás-májas szósz, ebben van az előre lesütött hússzelet, ezt pedig megszórják sült hagymával. Nem kötelező a raguba az ilyen extra gomba, sima csiperkével is jó lesz, de azért minél ízesebb gombát teszel bele, annál jobb lesz.

Bevallom, hogy a sült hagymát én venni szoktam vagy az IKEA-ban, vagy az Aldiban, de elvileg csak annyi a trükk, hogy a lisztbe forgatott hagymát olajban ropogósra kell sütni. Mondom, elvileg, én venni szoktam.

És hogy miért Mátyás király a csirkemell? Gondolom mert álruhában van :)

Hozzávalók, 4 személyre:
  • 4 fél csirkemell
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 1 szál póréhagyma - lehet egy nagy fej vöröshagyma is
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 2 dl vörösbor
  • 3 dl alaplé 
  • 20 dkg rókagomba
  • sült hagyma a tálaláshoz

A csirkemellet két szeletbe vágjuk, lisztbe forgatjuk. Nem kell rá sok, épp csak azért kell a liszt, hogy a végén majd besűrítse a mártást. A zsírt megmelegítjük, a csirkét addig sütjük benne, amíg kap egy kis színt, majd kiszedjük. A visszamaradt zsírban megpároljuk a felkarikázott póréhagymát, a kisebb darabokra vágott csirkemájat, és a kockázott gyökérzöldségeket. Sózzuk, felöntjük a vörösborral és az alaplével, majd majdnem puhára pároljuk. Beledobjuk a raguba a felszeletelt gombát, pároljuk, visszatesszük a csirkemellet, majd az egészet addig főzzük, amíg a hús megpuhul és a szósz kicsit besűrűsödik.
A sült hagymát csak tálaláskor szórjuk rá, hogy ropogós maradjon!

2 megjegyzés:

Kati írta...

Mandy, ez nagyon megtetszett, ki is fogom próbálni:)Tetszik a neve is:)

mandy tarragon írta...

Majd írd meg milyen lett :) Nem egy szépségdíjas darab, de nekem nagyon ízlik.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin