2013. november 3., vasárnap

Sütőtökös habcsókpite






Hugh Fearnley-Whittingstall - tudjátok a mindentmegevős angol fickó, aki Londonból kiköltözött egy devoni faluba és egy River Cottage nevű kis ház környékén kezdett el gazdálkodni - receptje következik, a River Cottage télen adássorozatból van, az eredeti recept IDE kattintva olvasható. 

Gondolom senki nem lepődik meg, ha elmondom, hogy ez a pite nagyon édes, nem a diétás műfaj, de nagyon mutatós és egy őszi-téli családi uzsonnára, születésnapra vagy más nagyobb eseményre simán el tudom képzelni. Az elkészítése főleg időigényes, az összeállítás elég egyszerű, a vendégek előtt meg lehet villogni, hogy milyen ügyes háziasszonyok/háziemberek vagyunk ;).

Bevallom őszintén - mert a blog ilyen őszinte műfaj -, hogy a tésztát én nem sütöttem elő, ez hiba volt, úgyhogy feltétlenül süssétek elő! Így sem rossz, viszont eléggé szétáztatta a töltelék, meg lehet enni, de azért jobb, ha elősütitek. Sütéskor egyébként is érdemes alátenni egy sütőpapírral kibélelt tepsit, ha esetleg kifolyik valami a formából, inkább azt kelljen takarítani, mint a sütőt.


Az eredeti recept 30 cm-es formához szól, én egy 26 cm-es rendes pitét készítettem - ez volt a Halloween partynk idei desszertje - és egy 16 cm-es minipitét, amit le is fotóztam.

Hozzávalók, 30 cm-es pitéhez vagy a fent említett 26+16 cm-es kombinációhoz:
A töltelékhez és a habcsókhoz:

  • 1 kis sütőtök, kb. 1 kg
  • 2 teáskanál vaj
  • 75 gramm barna cukor
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 csipet só
  • 2 közepes méretű alma - kásásabb, ha lehet
  • 5 tojás, szétválasztva
  • 1 dl tejszín - habtejszín
  • 300 gramm cukor

A tésztához:

  • 450 gramm liszt
  • 140 gramm porcukor
  • csipet só
  • 225 gramm vaj
  • 2 tojás sárgája - a fehérjét adjátok a habcsókhoz!

A sütőtökkel kezdjük! A sütőtököt ketté vágjuk, kikaparjuk a magokat, beledobunk 1-1 teáskanál vajat, meghintjük egy kis barna cukorral, majd 180 fokos sütőben kb. 45-60 perc alatt puhára sütjük. Egy tálba kaparjuk a húst, kicsit összetörtjük, ha rendesen meg van sütve, akkor gyorsan homogén lesz a massza. Hagyjuk kihűlni.
Amíg a tök sül, készítjük el a tésztát: a vajat morzsoljuk el a liszttel, cukorral sóval, majd a tojássárgája hozzáadásával gyúrjuk kemény tésztává. Nekem összeállt magától elég sok gyúrás után, de ha nagyon morzsálódna, akkor 1-2 evőkanál hideg víz hozzáadásával lágyíthatjuk a tésztát. Tegyük hűtőbe kb. órára, majd nyújtsuk ki, béleljünk ki vele a válaszott piteformát - 3-4 mm vastagon -, és lesúlyozva süssük elő 180 fokon kb. 10-15 percig.
Az almát megpucoljuk, kockára vágjuk, egy löttyintésnyi víz hozzáadásával - tényleg csak nagyon keveset, hogy ne kapja oda - pároljuk meg, amíg szét nem esik. Az almapürét keverjük hozzá a tökhöz.
A tojásokat válasszuk szét: a fehérjéket adjuk a tésztából kimaradt fehérjéhez, a sárgáját keverjük ki tejszínnel, a maradék barna cukorral, a sóval és a fűszerekkel, majd adjuk a tökös-almás püréhez.
A fehérjét verjük kemény habbá, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, amíg szép fényes, kemény habot nem kapunk.
A sütőtökös tölteléket öntsük a formába, kanalazzuk rá a tojásfehérjét. Húzzunk bele csíkokat, tüskéket, hullámokat, mert úgy lesz nagyon szép a végén.
150 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt lesz készen.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin