2010. november 14., vasárnap

Aszalt szilvával töltött karaj


Tegnap sikerült összehoznom egy brutális családi ebédet. Ez csodás dolog, mert olyan régen csináltam már ennyiféle dolgot egy fogáshoz, jó volt elszöszmötölni vele. A karaj gyönyörűre sült, a hús foszlós lett, a bőre pedig olyan ropogós, hogy hmmm.... 
A kertben szedtem kelbimbót, végre voltak elég nagyok a töveken, amiket már lehet enni, ezt megpároltam egy kis fokhagymával. Csináltam még hagymás tört krumplit, és egy kis almaszószt, ami nagyon jót tett a húsnak.

Ha még nincs ötlet vasárnapi ebédhez, nos itt van egy :) Csak aztán a bőrön ne tessék összeveszni!

Hozzávalók, 8 személyre:
  • 1 egész bőrös karaj
  • 15 dkg aszalt szilva
  • bors
  • 1 kis csokor friss zsálya
  • kb. 4 dl víz
A hússal nincs sok dolgunk. Megmossuk, a bőrös részt bevagdossuk - tapétakéssel a legegyszerűbb -, de vigyázunk, hogy a zsírba ne vágjunk bele. Egy fakanál nyelét használva lyukat fúrunk a húsba és beledugdossuk a szilvát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük egy sütőtálba. Köré szórjuk a zsályát, aláöntjük a vizet, majd rátesszük a fedőt. Nekem olyan sütőtálam van, amiben van alul rács, így aztán a hús nem érintkezett a vízzel, csak párolódott a gőzben.
A tál ment a hideg sütőbe, bekapcsoltam 180 fokra, és sütöttem kb. 2 órát. Amikor szépen megpirult mindenhol, levettem a tetejét, meglocsoltam a kisült szafttal és sütöttem addig, amíg a bőr a tetején hólyagosra nem sült.

Az almaszószhoz:
Megpucoltam és kivettem a magházát 3 almának, ezeket felkockáztam, összeforgattam egy evőkanál fahéjjal és egy evőkanál keményítővel, adtam hozzá kb. 2 dl vizet, majd fedő alatt puhára főztem. Tálaláskor érdemes ezzel meglocsolni a húst.

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörűséges

Murphy írta...

Csorog a nyálam. Ha úgy érzed nincs kinek főzni, hozzánk bármikor jöhetsz! :D

Moha írta...

Ez mesésen néz ki! Megyek hozzád kosztosnak:)
Nálunk a bőrt szerintem lenyúlná a kicsilány, egyedül az egészet..

Andi/cuki írta...

Csodás, nagyon szemcsiklandoztató!:-))

Ildy írta...

Hűha, ez nagyon jó!

mandy tarragon írta...

Látom, lenne bőven jelentkező, jó fejek vagytok :)

araniel írta...

Fú, folyik a nyálam *_* Elképzelem magam előtt, ahogy vágod fel ez a szaftos, fini, gyönyörű húst...kuncsorognék ott egy tányérral :D

mandy tarragon írta...

Hallod, ahogy a bőr szétroppan a kés alatt? :) Nekem, megint összefolyik a nyálam, pedig pár napja volt :)))

araniel írta...

Jajj ne kínozz :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin