Második generációs paradicsomok


Tavasszal sikerült nagyon jó áron beszereznem egy aprócska fóliaalagutat - pont akkora, amekkora befed egy ágyást -, és apuval már régóta tervezgetjük, hogy megtoldjuk a házat valahol egy kis üvegházzal, így arra gondoltam, idén megpróbálok paradicsomhajtásokat gyökereztetni.

A gyökereztetéshez a hónaljhajtásokat használtam, amiket amúgy rendetlen módon nem szoktam levágni, így bőven voltak 10-12 centis, még virág nélküli hajtások, amikből válogathattam. A hajtás alsó leveleit eltávolítottam, majd egy üvegbe állítottam őket nem túl napos helyre. A vizet naponta cseréltem rajta, és egy hét múlva az 5 hajtásból három már akkora gyökeret eresztett, hogy ideje volt elültetni. 

Az ültetéshez teljesen átlagos, bolti virágföldet használtam, és akkora cserepet, amelyben kényelmesen elfér a hajtás, de nem túl nagyot. 

A hajtást kissé ferdén fektettem a földre, hogy minél nagyobb felületen érintkezhessen a gyökér a földfelülettel. 


Lazán feltöltöttem földdel, vízbe állítottam, hogy alulról szívja fel a vizet. Az üvegházban laknak jelenleg, ha elég nagy lesz a gyökerük, akkor majd némi levegőztetés után kikerülnek a kertbe.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések