Hugh spenótos tésztafelfújtja





Hirtelen nem jutott jobb szó eszembe a "spoufflé"-ra, de szerintem így is érthető a lényeg. Az enyém nem jött olyan szépen fel, mert csak egy kicsit vertem fel a fehérjét - máshogy nem fért volna bele a sütőtálba -, de nagyon finom, sajtos, zöldséges, tésztás finomság. 


A recept Hugh Fearnley-Whittingstall Veg everyday című könyvéből származik, kisebb átalakításokkal, mert nem volt itthon annyi spenót, amennyi a recepthez kellett, volt viszont zöldborsó, szóval az került bele. Mellé paradicsomsalátát ettünk, nagyon finom, úgyhogy csak ajánlani tudom. 

Ja, és természetesen nincs benne hús, úgyhogy a Húsmentes hétfőre is kiválóan illik. Szerintem nem is hiányzik belőle. 


Hozzávalók, 4 személyre:
  • 3 dl tej
  • 1 babérlevél
  • 1 kis hagyma
  • pár szem szegfűbors - az eredeti recept fekete borsot ír
  • 10 dkg penne
  • 6 dkg újzélandi spenót - spenóttal helyettesíthető
  • 20 dkg fagyasztott borsó
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7,5 dkg sajt - nekem ementáli és kéksajt vegyesen
  • szerencsendió
  • bors
  • 3 nagy tojás
A tejet megmelegítjük a babérlevéllel, hagymával és szegfűborssal, hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.
A spenótot megpároljuk, kinyomkodjuk a levét, majd felszeleteljük.
A borsót forró vízbe dobjuk, hogy egy kicsit kiolvadjon.
A vajat megolvasztjuk, jön bele a liszt, majd a fűszeres tej, egy jó sűrű besamelt főzünk belőle. Ebbe megy a spenót, a reszelt/morzsolt sajt, a borsó és a penne. Sózzuk, borsozzuk, szecsendióval tovább ízesítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a besamelhez adjuk.
Egy tálat kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fellazítjuk vele a besamelt, majd az egészet a sütőtálba simítjuk. A meleg sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések