Mézes-zabpelyhes kenyér

 

2021 a konyha és a kert éve lesz nálam - legalábbis remélem -, a sort pedig azzal kezdtem, hogy megterveztem mit eszünk ebben a hónapban. Engem általában nem zavar a "monoreggeli", képes vagyok ugyanazt enni reggelire sokszor egymás után. 

A bevásárlás után arra jutottam, hogy ebben a hónapban a mogyoróvajas-lekváros kenyérrel kezdem a monoreggelik sorát, almával, és ehhez kerestem a pinterest listámon egy megfelelő kenyérreceptet. Ez a kenyér nem is annyira kenyér, hanem kicsit kalácsszerű, frissen valami elképesztően puha és lágy, másnaposan vagy fagyasztóból kiszedve pedig pirítás után is csodás.

Kihűlés után szeletelve fagyasztható, a bögre itt 2,5 dl.

 Hozzávalók, 24 centis formához:

2 - 2,5  bögre liszt (a fél bögrét tedd félre, ha nagyon ragadna a tészta, add hozzá apránként)
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
3/4 bögre apró szemű zabpehely + 1 evőkanálnyi a tetejére
3,5 gramm (fél csomag) instant élesztő
1 kávéskanál só
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál puha vaj
1/4 bögre méz
1 bögre tej
1/4 bögre víz
1 tojás

Az összetevőkből a robotgép kenyérdagasztójával ruganyos, de nem kemény tésztát gyúrunk és hagyjuk meleg helyen duplájára kelni. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, négyzet alakúra nyújtjuk, szorosan feltekerjük, majd beletesszük a kibélelt kenyérformába, megszórjuk a zabpehellyel, és hagyjuk kelni újabb 20-30 percet.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kenyér kb. 40-50 perc alatt sül át, hagyjuk rácson kihűlni. Vajjal, lekvárral, mogyoróvajjal csodás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések