Pudingos almás pite

 


Az ősz nálam egyet jelent azzal, hogy hétvégente készül egy-egy pite, alma szezonban főként almás. Idén először birsalmás-karamellás pitét is csináltam, és ha már ott voltam, tripla adag pitetésztát készítettem elő - ez hűtőben/fagyasztóban kiválóan eláll.

Ehhez az almás pitéhez a puding az almával együtt készült, az egyetlen bajom az volt vele, hogy az összes fahéj felúszott a pite tetejére, úgyhogy ezt legközelebb az almához fogom keverni.

A pitékhez én a formatartó, enyhén savanykás almákat szeretem használni, ez most granny smithből készült - szerintem ez a második legjobb "pitealma", a legjobb az a fűszeres alma, ami otthon terem a régi almafánkon, de természetesen fogalmunk sincs, hogy milyen fajta lehet.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • kardamom 
  • 1 kis tojás

 

A töltelékhez:

  • 3-4 alma, hámozva, kimagozva, vékonyra szeletelve
  • 4 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő édesítő
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 4 dl tej


A pitetésztához a vajat lereszelem, összekeverem a többi összetevővel, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom, és megy a hűtőbe pihenni. Alálisztezve kinyújtom, beteszem a piteformába.

A töltelékhez összekeverem a cukrot a tejjel és a pudingporral, ha nem akarod, hogy felússzon a fahéj a tetejére, akkor az almát a fahéjjal. A tejes keverékkel kikenem vékonyan a pitét, ráhelyezem az almát, majd felöntöm a tejes keverékkel.

150 fokon addig sütöm, amíg a puding be nem sűrűsödik, nekem kb 35 perc volt. Ha hagyod kihűlni, nagyon szépen lehet szeletelni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések