2011. augusztus 23., kedd

Tápiókapuding, kardamomos nektarinnal


Tápiókapuding, megint, ezúttal "rendelésre". A minap arról beszélgettem a nálamnál nagyobb konyhai tapasztalattal rendelkező kolleganőimmel, hogy ha hárombogyós pite - Farmvilleseknek: Tripleberry pie - töltelékébe tápiókagyöngyöt keverek, akkor az vajon be fog-e dagadni eléggé a sütés alatt és felszívja-e a bogyókból kiszivárgó levet. 
Ebben a kérdésben nem jutottunk dűlőre, viszont felmerült a kérdés, hogy milyen is az a tápióka, mert ők még nem ettek. Eredetileg csak egy sima vaníliás-juharszirupos dologra gondoltam, de találtam még egy nektarint a hűtőben, úgyhogy lett hozzá feltét is. A kardamom adott egy kis citrusos felhangot az egésznek, mindenkinek csak ajánlani tudom. 

Hozzávalók, 4 tálkához:
A pudinghoz:
  • 1 bögre tápíókagyöngy  (1 bögre=2,5 dl)
  • 2 bögre tej
  • 3 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1/4 bögre juharszirup

A feltéthez:
  • 1 nagy nektarin
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • 3 evőkanál juharszirup
A tápiókagyöngyöt beáztatjuk, kb. háromszoros mennyiségű vízbe. A kisebbeknek elég kb. 10 perc, a nagyobbnak fél óra, de nyugodtan hagyhatod tovább is. A gyöngyöket leszűrjük, feltesszük a tejben a vaníliarúddal főzni. Folyamatosan kavargassuk, mert gyorsan készen lesz ám :) Akkor jó, amikor a gyöngyök áttetszővé válnak. Belekeverjük a juharszirupot és a cukrot, megkóstoljuk, hogy elég édes-e, majd kis tálkákba osztjuk szét.

A feltéthez a nektarint felkockázzuk, elkeverjük a juharsziruppal és a kardamommal, majd lassú tűzön átmelegítjük, amíg a nektarin kicsit összeesik. A pudingra tesszük, és jól behűtjük tálalás előtt.

5 megjegyzés:

Ami írta...

Már rég szemezek ezzel a tápiókával, muszáj lesz kipróbálnom! Nagyon guszta lett!

mandy tarragon írta...

Köszi :) Így a barackkal tényleg nagyon finom, anélkül kicsit jellegtelen, mondjuk én simán megeszem úgy is :)

Bianka írta...

Még sosem ettem, de azt hiszem finom lehet

Pixie Pie írta...

Felcsigáztad az érdeklődésemet a tápióka iránt. :) Gusztán néz ki.

mandy tarragon írta...

Bianka: ha a tejberizst szereted, akkor szerintem ezt is szeretnéd :)

Pixie Pie: köszi :) Ma csináltam még egy adagot, rózsavízzel megbolondítva, isteni finom :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin