2011. augusztus 28., vasárnap

Zsiráftorta


Nos, ezzel a recepttel is adós voltam, főleg anyunak :) Szóval itt van végre, megérkezett, Süti szülinapi meglepetés tortája.  A tésztát már teszteltük egyszer külön, akkor a krém kimaradt, most viszont egyben is kipróbáltuk. A zsiráf rajzolat belül látszott nagyon szépen - a tetején a sárga rész valahogy "túlnőtte" a barnát -, úgyhogy legközelebb majd úgy is megpróbálom a tálalást, hogy a tetejét megfordítom. A receptet a Dr Oetker receptes füzetből néztük ki, nagyon finom tortát kaptunk, az ünnepelt is örült neki. 




Hozzávalók, 26 cm-es tortához:
A tészta:
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 1, 25 dl barackos ivójoghurt
  • 2 evőkanál kakaópor


A krém:
  • 3,75 ml barackos ivójoghurt
  • 7,5 dkg porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tasak zselatinfix


A kakaóport félre tesszük, a tészta többi összetevőjét simára keverjük. A tészta felét beleöntjük egy kivajazott tortaformába, majd a maradék tésztába beledolgozzuk a kakaót. A kakaós tésztából kis halmokat pakolunk a sárga részbe, és próbáljuk zsiráf mintásra alakítani. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc kell neki, hogy aranybarnára süljön. 10 percig hagyjuk a formában pihenni, majd rácson kihűtjük, majd ketté vágjuk.
A krémhez a tejszínhabot felverjük és elkeverjük a többi összetevővel. A tortaformát összekapcsozzuk, beletesszük az alsó piskótát, rákenjük a krémet - azért kell a karikat, hogy ne folyjon szét -, rá a tetejét, majd megy az egész a hűtőbe kb. 2 órára. 

11 megjegyzés:

Anazar írta...

Nekem nagyon tetszik a (n)arany(cs)-barna foltozás ;-)

trollanyu írta...

Nagyon klassz lett:) Még nemis hallottam zsiráftortáról, csak zebráról. Feltétlen kipróbálom.

Petra írta...

Jól néz ki. Tényleg emlékeztet a zsiráfra. :)))

DebiGabi írta...

A barátnőm sütött egyszer ilyet, nagyon finom volt:)))

Lilla írta...

ezt én is kinéztem a füzetkéből, de majd valami más, zselatin-mentes krémet fogok belekenni. nagyon menő lett amúgy!

Bianka írta...

Nagyon tetszik és a neve is aranyos

mandy tarragon írta...

Anazar: köszi :)

trollanyu: :)

Petra: köszi. Bár már bánom, hogy nem fordítva raktam rá a felső lapot, úgy szebb lett volna a minta.

DebiGabi: mi is szeretjük :)

Lilla: a piskóta magában is nagyon fincsi, én valami mascarponés-barackos krémmel is el tudnám képzelni :)

Bianka: köszi :)

urai barbara írta...

mégcsak tiz éves vagyok de márnekemis sikerült egyedült denagyon jo :) :D

mandy tarragon írta...

ügyes vagy :)

edit írta...

ma másodszor készített(ük)em, de a tésztája nem pergős, hanem egynemű.
arra nem emlékszem hogy a tojás fehérjét külön kell-e felverten hozzáadni?

mandy tarragon írta...

Nem kell külön felverni. Mit értesz azon, hogy nem pergős hanem egynemű?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin