Narancsos sült csirke


Mint azt már biztosan sok helyen láttátok, tavaly is megjelent a Kifőztük magazin Karácsonyi különszáma. Ha figyelmesen olvastátok, akkor ismerős lesz ez a recept, ugyanis ezzel járultam hozzá a kezdeményezéshez. Elég mókás volt, hogy amikor csináltam - március elején, már majdnem egy éve, te jó ég, hogy telik az idő... - éppen szakadt a hó, szóval nem volt nehéz összehozni a karácsonyi hangulatot.

Arra gondoltam, hogy egy olyan receptet készítek a karácsonyra készülőknek, ami viszonylag kevés anyagi és időfektetést igényel, viszont kellően különleges egy ünnepi vacsorához. A narancs és a fahéj nagyon jól működik együtt a csirkével, aki pedig igényli, a kisülő szaftból locsolgathat a sültre tálaláskor.

Karácsony ugyan már elmúlt, de azért egy téli ünnepi ebédre vagy vacsorára még mindig ellőhető ez az egyszerű kis recept. 


Hozzávalók:
  • 1 közepes méretű egész csirke - kb. 1,5 kg
  • 2 narancs
  • 5 csillagánizs - ha nem jutsz hozzá, akkor használj szegfűszeget, azzal is működik a dolog, bár kicsit más lesz az összhatás
  • 1 evőkanál apró darabokra tört fahéj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg vaj
  • bors
A csirkét alaposan megmosom, majd szárazra törlöm. A narancsokat alaposan megsikálom, az egyik narancs héját citrushámozó vékonyabb részével lehúzom - ha nincs ilyen eszközöd, akkor reszeld -, a másikét pedig lehámozom a zöldséghámozóval, vigyázva, hogy csak a sárga részt szedjem le.  Az egyik narancsot nyolcadokra vágom, a másiknak csak a levére lesz szükség, úgyhogy azt kicsavarom. Az apróbb narancshéjat összedolgozom a vajjal, majd hurkát formázok belőle, fóliába csomagolva a mélyhűtőbe teszem, amíg vissza nem dermed - kb. 10 perc -, és felszeletelem.


 A csirkét sózom, borsozom, és belemasszírozom az őrölt fahéjat kívül és belül is, majd a mellénél óvatosan elválasztom a bőrt a hústól, vigyázva, hogy el ne szakadjon. A lyukba benyomkodom a fűszervaj felét. A csirkét beleültetem a sütőtálba - nekem egy mázas cserépedényem van, de jénai is megfelel -, a hasüregébe dugom a nyolcadolt narancsokat, a fahéj és a csillagánizs felét. A bőrére masszírozom a maradék fűszervajat, és köré szórom a narancshéjat, a maradék fahéjat és a csillagánizst, majd meglocsolom a narancslével.
Ráteszem a tál tetejét és a hideg sütőbe tolom, majd bekapcsolom a sütőt 170 fokra. Egy órát sütöm így, majd ránézek, ha megpuhult, akkor leveszem a tetőt, feljebb kapcsolom a sütőt 190 fokra és még 20 percig sütöm, amíg ropogósra nem sül a bőre.

Megjegyzések

Petra üzenete…
Gyönyörű! Klassz a recept is. :)
mandy tarragon üzenete…
Örülök, hogy tetszik, köszönöm :)
Csibe üzenete…
Nagyon szép!...és a hó is jól jönne!
:)
mandy tarragon üzenete…
Lehet, hogy a tél idén érdeklődés hiányában elmaradt?
Murphy üzenete…
Pedig igény lenne rá :)

Népszerű bejegyzések