Narancsos sajttorta


Facebookra már kitettem a képet, de most hozom a receptet is hozzá. Bár a Tésztavarázstól még mindig el vagyok ájulva, de ennél a receptnél kijött az a "hiba", ami sajnos minden külföldi könyvnél előjön: olyan alapanyagok vannak benne, amiről egyszerű földi halandó azt sem tudja, eszik-e vagy isszák. A receptet így kicsit magyarabbra szabtam, szerintem sikerrel.

Két dolog volt, amit megváltoztattam.
1. Friss sajt: ez létező dolog, itthon is lehet kapni, fresh cheese vagy cottage cheese fedőnéven. Azzal nekem egy gondom van, hogy eleve sósnak találom, így nem szívesen használom süteménybe. A túró jellegre hasonló "sajt", így azt használtam.

2. Natúr krémsajt: régebben a Tescoban lehetett kapni soft cheese fedőnéven, mostanra eltűnt, a Lidlben kapható változatból pedig a natúr is sós. Lehetne Philadelphiat használni, de nekem annak nem tetszik az íze - olyan lisztes vagy nem is tudom -, úgyhogy mascarponét használtam a helyettesítésre. Aki szeretne, készíthet hozzá házi krémsajtot, ennek a leírását sok blogon meg lehet találni.

A kis technikai kitérő után akkor jöjjön a torta. Az alapja a már említett - isteni finom, ropogós és annyira vajas, hogy büntetni kéne - pate sablée, erre jön a szaftos, csodás krém, a tetejére pedig egy kis narancslekvár.

A szerző szerint ez a legfinomabb sajttorta, amit valaha evett, nos, közel jár az igazsághoz :)

UPDATE: Emőke is megsütötte, és akkor most felhívom a figyelmet, hogy akinek nem ilyen extra magas tortakarimája van, az nyugodtan felezze el a krémet, mert nem fog beleférni. Az enyémbe is úgy fért bele - amint a képen talán látszik, hogy teljesen kitöltötte a formát.

Hozzávalók, egy 20 cm-es tortaformához:
  • 280 gramm pate sablée - recept ITT
  • 4 narancs
  • 350 gramm túró
  • 350 gramm mascarpone
  • 150 gramm tejföl
  • 175 gramm kristálycukor
  • 4 tojás


a tetejére:
  • 6 evőkanál narancslekvár

A pate sableé-t nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, majd óvatosan nyomkodjuk bele egy kapcsos tortaformába. Béleljük ki belülről a tésztát sütőpapírral és súlyozzuk le rizzsel/babbal, de akinek vannak ehhez kerámiagolyóbisai, nyugodtan használja azt. 170 fokon süssük 30 percig, majd vegyük ki a nehezéket, süssük további 5 percig. És hagyjuk hűlni.
A sütőt állítsuk vissza 140 fokra. 
A narancsnak a héja és a leve kell, ezt keverjük el a túróval, mascarponéval, tejföllel és a cukorral, majd adjuk hozzá az enyén felvert tojásokat. Az egész masszát öntsük a tésztára, a tortát pedig süssük kb. másfél órán át. Hagyjuk hűlni, tálalás előtt pedig kenjük meg narancslekvárral.

Megjegyzések

Chef Viki üzenete…
Jaj de jól magyarra szabtad! Hasonló fenntartásaim voltak, mindig továbblapoztam - ahelyett, hogy gondolkodtam volna :-)

Szuper lett!

A könyvet egyébként komolyan mondom, úgy olvasom, mintha szépirodalom lenne :-)
mandy tarragon üzenete…
Próbáltam kreatív lenni az alapanyagokkal :)
A könyvvel kapcsolatban teljesen egyet értek :)))
Emoke üzenete…
Nah én is túróra és cottage cheesre gondoltam (mármint én úgy, hogy ez a kettő fogja kiadni az egyik 350g-ot, a másik 350g pedig nálam is mascarpone lesz) Meglátjuk-meglátjuk. :D
Emoke üzenete…
Sütőben. Nekem maradt ki egy csomó krém. :/ :D
mandy tarragon üzenete…
Szurkolok, hogy jó legyen. Nekem úgy nem maradt ki a krémből, hogy a kapcsos formát majdnem csurig kitöltötte. Magyarul a tésztaperem fölé is jutott rendesen, ez picit látszik is a képen.
Emoke üzenete…
Elvileg kész, még nem vágtam fel, lehet át se sült, de már nem érdekel. Nekem is ment a tészta fölé. :)
A többi krémet holnap szuflé formában megmentem. Lehet nem kapok több ingyen könyvet, de ezt a hibát le fogom írni (na meg a friss sajt dolgot is) :) Amúgy a maradékból lett sablée keksz, az viszont csúcs..tényleg. :)
mandy tarragon üzenete…
Nekem a briós tésztával vannak "problémáim", de még megpróbálom még egyszer, mert mindig bennem van, hogy én vagyok a béna...
Emoke üzenete…
Mozzarelli is írta a brióstésztás problémáját :D És hogy ő a béna tuti, mert más megcsinálta...hááááát kivárlak benneteket. :DDD
mandy tarragon üzenete…
Nekem egész konkrétan folyt a tészta... Mondjuk tény, hogy közben próbáltam szétszedni és ízesíteni és nem a hűtőben kelesztettem... De nem lágy volt, hanem FOLYT!!! Szóval, még kipróbálom hűtőben keleszteni. Bitangsok benne a vaj...
Névtelen üzenete…
Elkészítettem a sajttortát, de a krém szerintem a sok narancslétől túl folyékony lett. 2 óra sütés után valahogy megállt. Amikor felvágtuk levet eresztett, íze nem volt rossz, de így nem szép.
Nem kéne kevesebb narancslé, vagy mást rontottam el?
mandy tarragon üzenete…
Nem tudom mekkora narancsokat használtál, én olyan ökölnyieket, kihűlés után a képen láthatóan szeletelhető volt. Az egyébként nem gond, hogy két órát sül, ez elég sütőfüggő, viszont tényleg teljesen meg kell várni, amíg kihűl.
Nucifera üzenete…
Túl nagyok voltak a narancsok. Ma megsütöttem újra öklömnyi narancsokból, meglepő, de fele annyi leve volt, és így szuper lett. Köszönöm :) (22cm-s formában kicsit több tésztával pont jó)
mandy tarragon üzenete…
Ennek nagyon örülök :)

Népszerű bejegyzések