Rizskoch


Ez a sütemény nem mai darab - vagyis a képen nyilván friss, de már egy ideje ott ül a gépemen a képe -, viszont most kezdtem el összeszedni annyira magam, hogy le is írjam a receptjét. Tegyük hozzá, nem nagy varázslat, kb. minden anyuka tudja, hogy hogyan is készül, nem is gondoltam hogy még nincs fenn a blogon. 

Nálunk rizskó néven fut, a szakácskönyvekben rizsfelfújt, egyébként rizskoch, szóval sok neve van, de a lényeg ugyanaz: tejberizs, tojással, sütőben sütve. A klasszikus verzió négyszög alakúra vágva érkezik, piteformában sütve meg kicsit olyan, mintha valami nagyon menő sütemény lenne. És egyébként baromi finom. Főleg feketecseresznye-lekvárral.

A recept Pelle Józsefné Főzőiskola című könyvéből származik, nem csalódtam benne ezúttal sem.

Hozzávalók, 28 cm-es piteformához:
  • 30 dkg rizs
  • 8 dl tej
  • 2 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília - vagy vaníliás cukor
  •  zsemlemorzsa és vaj a formához - nekem szilikonos van, ahhoz nem kellett

A rizst feltesszük főni a tej és a víz keverékében és beledobjuk a vanília kikapart magjait, illetve a vaníliarudat, utóbbit a főzés végén majd kidobjuk belőle. Amikor a rizs felszívta az összes folyadékot, belekeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjéket felverjük. A sárgáját hozzáadjuk a rizshez, elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habot.
A  - kivajazott, kimorzsázott - formába simítjuk, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük, ez kb. 30 perc. Kihűlés után szeleteljük, igény szerint magában, porcukorral, lekvárral vagy friss gyümölccsel tálaljuk.


 

Megjegyzések

gionetta üzenete…
Szeretjük! Tényleg nagyon mutatós így piteformában! Lehet pénteken ezt fogok készíteni! Köszi az ötletet és a kertes jó tanácsokat. Megígérem, hogy jövök még kérdésekkel! :-))
mandy tarragon üzenete…
Várlak továbbra is szeretettel :)

Népszerű bejegyzések