2013. március 12., kedd

Rizskoch


Ez a sütemény nem mai darab - vagyis a képen nyilván friss, de már egy ideje ott ül a gépemen a képe -, viszont most kezdtem el összeszedni annyira magam, hogy le is írjam a receptjét. Tegyük hozzá, nem nagy varázslat, kb. minden anyuka tudja, hogy hogyan is készül, nem is gondoltam hogy még nincs fenn a blogon. 

Nálunk rizskó néven fut, a szakácskönyvekben rizsfelfújt, egyébként rizskoch, szóval sok neve van, de a lényeg ugyanaz: tejberizs, tojással, sütőben sütve. A klasszikus verzió négyszög alakúra vágva érkezik, piteformában sütve meg kicsit olyan, mintha valami nagyon menő sütemény lenne. És egyébként baromi finom. Főleg feketecseresznye-lekvárral.

A recept Pelle Józsefné Főzőiskola című könyvéből származik, nem csalódtam benne ezúttal sem.

Hozzávalók, 28 cm-es piteformához:
  • 30 dkg rizs
  • 8 dl tej
  • 2 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília - vagy vaníliás cukor
  •  zsemlemorzsa és vaj a formához - nekem szilikonos van, ahhoz nem kellett

A rizst feltesszük főni a tej és a víz keverékében és beledobjuk a vanília kikapart magjait, illetve a vaníliarudat, utóbbit a főzés végén majd kidobjuk belőle. Amikor a rizs felszívta az összes folyadékot, belekeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjéket felverjük. A sárgáját hozzáadjuk a rizshez, elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habot.
A  - kivajazott, kimorzsázott - formába simítjuk, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük, ez kb. 30 perc. Kihűlés után szeleteljük, igény szerint magában, porcukorral, lekvárral vagy friss gyümölccsel tálaljuk.


 

2 megjegyzés:

gionetta írta...

Szeretjük! Tényleg nagyon mutatós így piteformában! Lehet pénteken ezt fogok készíteni! Köszi az ötletet és a kertes jó tanácsokat. Megígérem, hogy jövök még kérdésekkel! :-))

mandy tarragon írta...

Várlak továbbra is szeretettel :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin