2013. március 27., szerda

Nutellás rugelach

Jellemző, hogy magamhoz képest mindig csúszásban vagyok mostanában, így a József-napra szánt süteményt is kis késéssel készítettem el. A rugelach ötletét Lilla adta, a recept Martha Stewartot dicséri, a nutellás töltés pedig az ünnepelt kedve szerint készült.

A tészta elkészítése nagyon egyszerű, csak a sok hűtés miatt tart sokáig az elkészítése. Az én tapasztalatom az, hogy ha kissé lágyabb krémsajttal dolgoztok, akkor még egy pici lisztet elbír a tészta, vagy - mint ahogy a képen látszik - számolni kell azzal, hogy sütés közben kicsit elterül.

Hozzávalók, 32 darab tekercshez:
A tésztához:
  • 225 gramm puha vaj
  • 225 gramm krémsajt
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 bögre (1 bögre=2,5 dl) liszt - nekem a fele teljes kiőrlésű zabliszt

A töltelékhez:
  • 1/2 bögre nutella
A tetejére: 
  • 1 felvert tojás

A vajat robotgéppel felhabosítjuk, hozzádolgozzuk a krémsajtot, a sót és a porcukrot, majd apránként a lisztet. A tészta elég lágy lesz, de csomagoljuk folpackba és tegyük 1-2 órára hűtőbe.
Miután jól kihűlt, vegyük ketté, nyújtsuk ki - én az egyszerűség kedvéért téglalap formára nyújtottam, a klasszikus változat kör, és abból vannak cikkek vágva, Lillánál nézzétek meg -, megkentem a nutellával úgy, hogy a tetején és az alján hagytam egy kis helyet, majd szorosan feltekertem és ék alakban felvágtam.
A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire tettem, lekentem a felvert tojással majd ment az egész hideg helyre addig, amíg a sütő be nem melegedett 180 fokra.
A meleg sütőben kb. 20-25 perc kell nekik, hogy aranybarnára süljenek.

2 megjegyzés:

Lilla írta...

úgy látom a nutella jól bírta a sütést
:-)

mandy tarragon írta...

Ó, igen, remekül :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin