Gunnebo álom, a citromfüves keksz


Pár hónapja panaszkodtam Lillának, hogy annyi citromfüvem van, hogy nem tudok már vele mit kezdeni - jaj, de rossz nekem... -, ekkora ajánlotta ezt a kekszet. A recept az IKEA szakácskönyvből van, köszi a közvetítést :)

Hozzávalók, a könyv szerint 50, szerintem 30 kekszhez:
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj 
  • 0,5 dl étolaj
  • 1,5 dl kristálycukor
  • 2,5 dl liszt
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 0,5 tk szalalkáli - nekem ez nem volt itthon, úgyhogy sütőporral helyettesítettem 
  • 1 csokor citromfű-levélke (kb. 0,5 dl)
A sütőt előmelegítem 150 fokra. A vajat és az olajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a lisztet, vaníliás cukrot, sütőport. A citromfüvet felaprítom és hozzákeverem a masszához. Kis golyókat készítek belőle, és elrendezem egy sütőpapírral bélelt tepsin. Hagyj közte egy kis helyet, mert elterülnek majd egy picit. 12-15 perc kell nekik, hagyd a tepsin kihűlni, mert melegen törik.

Megjegyzések

Beastie üzenete…
megyek szedek egy marékkal :)
Kati üzenete…
Nálunk is rengeteg a citromfű, kipróbálós:)
Ancsocska üzenete…
Tele van a kert citromfűvel, gondoltam kipróbálom.
Namármost. Ott kezdődött, hogy félre olvastam és azt hittem hogy olaj VAGY vaj. Itt már furcsállottam hogy nem állt össze, miután hozzátettem az olajat is, jobb lett. Aztán ott folytatódott, hogy teljesen morzsalékos lett, köze nem volt egy tésztához. Akkor dobtam hozzá egy tojást, de attól meg majdhogynem folyós lett, és felvett még 2 deci lisztet. Na így már okés lett, bár azt megjegyzem hogy így lett nekem 30 db icuripicuri, kb kis dió méretű kekszecském (ha nem teszem bele a plusz tojást és a 2 deci lisztet ötletem sincs hogy lesz 30 vagy neadjisten 50 db..).

Így, hogy túljutottam a megpróbáltatásokon, egy nagyon korrekt, finom, mutatós keksz receptem lett :) Bár nem annyira intenzíven citromos mint vártam, azért határozottan finom! Többször is el fogom készíteni :)
mandy tarragon üzenete…
A morzsalekossagon segít, ha tovább gyurod, ahogy olvad a vaj, osszeall. A kekszek nagyon aprók, lehet hogy a kép csalóka, de kb 10 forintos nagyságuak.
ugigabi üzenete…
A citromfű citrom illatú, nyugtató hatású. Teának forrázva mézzel valóban jó alvást biztosít. Tésztába keverve (valószínű) is biztosítja a nyugodtabb létet...
Névtelen üzenete…
Citromfu aromaval is jol mukodik

Népszerű bejegyzések