Kert 2014: Július


Igen, megint csúsztam a kerti bejegyzéssel, pedig hetek óta készülök rá :) A képek nem egyszerre készültek, hanem folyamatosan a hónap során, egyáltalán nem túlzok, ha azt mondom, hogy naponta alakul át valami a kertben. 



Július folyamán szedtük fel a céklákat, idén csíkosat, bikavért és arany céklát termesztettünk. A csíkos értelemszerűen belül csíkos, a bikavér levelei pedig idővel teljesen sötét bordóak lesznek.


A céklákat elvileg hetente kellene utánvetni, ha egyszer elkezded, ezt én persze elblicceltem, de a lényeg, hogy 1 hét alatt kibújnak (és tényleg), úgyhogy tényleg érdemes ha nem is hetente, de időnként szétdobálni egy marék magot. 


A július egyértelműen a paradicsomok hónapja, minden fajta elkezdett érni, bár az egyes ágyásban nem annyira a gyümölcsre mennek, inkább a levélre, amit folyamatos metszéssel igyekeztem egy ideig kordában tartani, de augusztusban már szükségem van az ágyásra, úgyhogy ami nem termett, az ment ki. A paradicsomok második generációja szintén a hónap végén került be az ágyásba.


Amit még muszáj megemlítenem, az a mexikói egérdinnye. Annyira jópofa növény, és amilyen kis nyeszlet cérnának nézett ki, amikor kiültettem, olyan nagyon megnőtt.


Az íze savanykás uborkára hasonlít, most hogy beindult, az 1 növénykéről pár naponta le tudok szedni 6-7 szemet, úgyhogy jövőre 5-6 növénynél alább nem adjuk :)


A koriander is visszatért a nyári szünet után, továbbra sem vetem, ami lehullik az érett magokból, arról kel ki. Megismétlem megint azoknak, akik azt hallották a piacon, hogy azért drága és azért nem lehet kapni, mert nagyon kényes növény: ez a kertben a harmadik nyaram és egyetlen egyszer vetettem eddig, akkor amikor ideköltöztem, azóta gondoskodik magáról. A kapor pl nem marad meg, ezt meg ki sem tudom irtani...

Hát és a legjobbat persze meghagytam a végére: van egy saját minike üvegházam. Apukám építette nekem. Na jó, néha megengedte, hogy tartsak ezt-azt, és becsavarozzak pár csavart én is. De mennyire király már, nem? A balkonparadicsomok egy része most benn lakik, illetve betettem a vegetáló paprikapalántáimat, hátha... Nos, határozottan tetszik nekik a hely :) Nekem van a legmenőbb apukám, ugye?


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések