2010. november 1., hétfő

Tökös pite avagy Pumpkin pie

A sütőtökös pite már tavaly is izgatta a fantáziámat, nálunk ehhez hasonló ízkombinációval nem is lehet találkozni. Mert, azért valljuk be, a sütőtök az zöldség. Persze, esszük cukorral meg fahéjjal megsütve, de azért mégiscsak zöldség. Hogy kerül egy zöldség egy édes desszertbe? Ráadásul nem is csak a tésztába, jó alaposan elrejtve a kíváncsi tekintetek elől, hanem kíméletlenül bele a töltelékbe, fő ízként, semmi kendőzési kísérlet. 

A recept a Nélkülözhetetlen Desszertek című könyvemből van, ami sajnos korántsem annyira nélkülözhetetlen, mint azt a neve mutatja, de azért akadnak benne egészen kiváló dolgok. A pités meg a sajttortás fejezetet érdemes például forgatni :)

Mit mondjak, az amerikaiak tudhatnak valamit. Bár a töltelék egy kicsit édesebb, mint amit az ízlésem jónak tart - a fiúknak semmi bajuk nem volt vele -, nagyon krémes, a tészta megfelelően ropogós, ha pedig esetleg megfejeljük egy gombóc vaníliafagyival, vagy tejszínhabbal - pie tastes better with cool wHHHip, hehe -, az az este igazi megkoronázása.

Hozzávalók, egy piteformához:
A tészta:
  • 15 dkg finom liszt - meg egy kicsi a nyújtáshoz
  • 10 dkg hideg vaj, kockákra vágva
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 4 evőkanál hideg víz

A töltelék:
  • 50 dkg sütőtök
  • 2 tojás
  • 18 dkg barna cukor
  • 0,8 dl tejszín
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál szerecsendió



A sütőtököt sütőben megsütjük, lehúzzuk a héját, összetörtjük és hagyjuk kihűlni.
A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, hogy ne nagyon olvadjon meg a vaj. Ha van késes aprítód vagy erre alkalmas robotgéped, azzal is gyorsan össze lehet dolgoztatni. Elég kemény tésztát kellene kapnunk, ezt csomagoljuk alufóliába, majd tegyük a hűtőbe kb. 1 órát pihenni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát nyújtsuk ki, tekerjük fel lazán a nyújtófára, majd tegyük a piteformába. A széleit vágjuk le, béleljük ki sütőpapírral, szórjunk rá valami nehezéket - rizs, bab, lencse, sütőgolyó, ami kéznél van -, majd süssük elő 10 percig. 
A töltelékhez ezalatt dolgozzuk össze a hozzávalókat a kihűlt tökkel, keverjük simára.
A nehezéket és a sütőpapírt távolítsuk el, tegyük a helyére a tölteléket, majd süssük tovább, kb. 40 percig. Akkor jó, ha a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a töltelék.
Szobahőmérsékletre visszahűtve tálaljuk.

5 megjegyzés:

araniel írta...

Fincsiiii *___* Szombaton én is sütöttem, majdnem teljesen ilyet :)

Bianka írta...

Nagyon finom

mandy tarragon írta...

Örülök, hogy tetszik, csajok :)

Csibe írta...

Kapok kóstolót?...még soha nem ettem ilyen finomságot! :)

mandy tarragon írta...

Persze, hogy kapsz :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin