2010. november 28., vasárnap

Darázsfészek

Ha tél, és első hóesés, akkor bizony nálam indul a kelt tészta szezon :) Ahogy egyre hidegebb lesz, engem egyre inkább elfog a vágy, hogy dagasztó fokozatra kapcsoljam a Rabszolgát, és jobbnál jobb töltelékeket és formát találjak a tésztának, aztán miközben sülés közben betölti a lakást a kalács illata, kotyvasszak egy kakaót.
Szóval, gyertek, hozzátok a bögréteket és a tányérokat! Mézi barátom pedig bemutatja: a darázsfészket :)

Hozzávalók, 1 tortaformához szorosan, kettőhöz szellősen:
A tésztához:
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaníliával illatosított cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só
  • 6 dkg olvasztott vaj


A töltelékhez:
  • 15 dkg darált dió
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dkg olvasztott vaj


+ vaj a forma kikenéséhez


Locsolni:
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliával illatosított cukor


A tészta összetevőiből rugalmas tésztát gyúratunk a dagasztó fokozaton, majd hagyjuk duplájára kelni. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyomkodjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a dió és a cukor keverékével. Tekerjük fel, vágjuk fel kb. 3 cm széles szeletekre. Egy kivajazott formában rakosgassuk el őket, majd hagyjuk duplájára kelni. Én két formába tettem, így elég lapos lett, legközelebb egybe fogom tenni.


A megkelt tésztát hideg sütőbe tesszük, majd felkapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Amikor már elkezd pirulni, meglocsolgatjuk a cukros tejjel és már kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe.



2 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádom, nagyon finom

mandy tarragon írta...

Ugye? Kakaót mellé? :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin