2011. február 22., kedd

Vianne forrócsokija

Az előző előtti kedden kimaradt, de most dupla Könyves Kedd jön kárpótlásul. Azért dupla, mert hoztam egy Joanne Harris idézetet nektek a recepthez, a recept pedig Joanne Harris Francia konyha című könyvéből származik. Tessék hátradőlni és lazítani egy kicsit!

"Van valami az alkimista művészetéből ebben a folyamatban, amely a nyers csokoládéból efféle, bölcs bolondoknak való aranyat állít elő; ez a műkedvelő varázslat talán még anyámnak is kedvére lett volna. Munka közben mélyeket lélegzem, hagyom, hogy kitisztuljon a fejem. Az ablakok nyitva vannak, és a kereszthuzattól még hideg is volna, ha a tűzhely és a vörösréz edények izzása, az olvadó csokoládéból felszálló gőz át nem melegítené a levegőt. A csokoládé, a vanília, az áthevülő réz és a fahéj egybevegyülő illata sejtelmes és mámorító; Dél- és Közép-Amerika nyers, földszagú ízeit, az esőerdő forró, gyantás illatát idézi. Mostanában így utazom, ahogy valaha szent rítusaikban, az aztékok. Mexikó, Venezuela, Kolumbia. Montezuma udvara. Cortez és Kolumbusz. A szertartásos kelyhekben az istenek eledele fortyog és habzik. Az élet keserű bűvitala."
Joanne Harris: Csokoládé


Hozzávalók, 4 kis bögre forrócsokihoz:
  • 4 dl zsíros tej
  • 1/2 chili paprika, magok nélkül
  • fél rúd fahéj
  • 1 kis rúd vanília, felvágva
  • 100 gramm étcsokoládé - én 86 %-osat használtam

A tálaláshoz:
  • 1 kupak amaretto
  • tejszínhab
  • csokireszelék


A tejet felmelegítjük a chilivel, fahéjjal és vaníliával, majd amikor forró, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Szűrjük le, a fűszeres tejbe szórjuk bele az étcsokit, és melegítsük folyamatosan kevergetve, amíg fel nem olvad. Melegen tálaljuk, amarettoval, tejszínhabbal, csokireszelékkel.

10 megjegyzés:

Belly írta...

Hú,anyám!
De jól esne most egy kicsi.Olyan szeles idő van,biztos felmelegítene.

Csibe írta...

Én is kérni szeretnék :))

esztiIi írta...

Ezt elfogom készíteni!! Olyan jól mutat, biztosan finom! ;)

mandy tarragon írta...

Belly: már töltöm is, jól esik egy hideg nap után :)

Csibe: gyere, adom is :)

esztili: ha szereted a töményen csokis dolgokat, akkor mindenképpen :)

Bianka írta...

Csak nyelek és nyelek...

mandy tarragon írta...

Adom :)

Mézigörl írta...

Most nagy szükségem lenne erre a forrócsoki csodára! Esetleg maradt még egy kevéske kóstoló? :-D

mandy tarragon írta...

Kaphatsz egy adagot frissen :)

araniel írta...

Én is kérek egy bögrével ^_^

mandy tarragon írta...

Adom :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin