2011. március 8., kedd

Arab palacsinta, narancsvirágos sziruppal


Ha már tegnap egy recept volt a Mardi Gras-hoz kapcsolódóan, akkor nézzünk még egy szokást, ami a Húshagyó Keddhez kapcsolódik. Ez nem más, mint a Palacsinta Nap :) És mivel kedd - és szeretek sokmindent beletuszkolni egy bejegyzésbe -, jöhet is egy könyves keddi recept, ugye?

És ha már itt tartunk: BOLDOG NŐNAPOT :)))

A könyv Nigella Forever Summer című könyve, amit frissen és ropogósan kaptam kézhez tegnap - tudom, régi könyv és amúgy is sok könyvem van, de ez még nagyon kellett... Nyár ugyan nincs, de ez a recept... Annyira jól néz ki, hogy ennyi nyáridézés igenis kell. 
Nem árulok zsákbamacskát, be kell vallanom, hogy aki ilyen mindenféle földi jóval ellátott palacsintát szeretne, annak bizony lesz egy útja a legközelebbi arab delikáteszbe, de higgyétek el, megéri.


Hozzávalók, kb. 20 db kis palacsintához:

A sziruphoz:
  • 3/4 bögre cukor
  • 1/2 bögre és 2 evőkanál víz
  • egy fél citrom leve
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz

A palacsintához:
  • 1 1/2 bögre liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 1/4 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 3 evőkanál joghurt
  • kb. 1/2 bögre tej
  • 1 nagy tojás
  • 3 evőkanál puha vaj


A tálaláshoz
  • 1-2 marok vágott pisztácia

A szirupot készítsük el először, mert annak kicsit ki kellene hűlnie a tálaláshoz. A cukrot és a vizet tegyük egy szószos lábasba - az a jó, ha vastag az alja, nehogy odaégjen a cukor -, melegítsük fel, rázogatva, amíg fel nem olvad a cukor. Ne kevergessük, csak szép laza csuklóval körkörösen mozgassuk az edényt.
Amikor a cukor felolvadt, mehet bele a citrom leve, és forraljuk alacsony lángon kb. 15 percig, amíg be nem sűrűsödik egy kissé. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy bele engedsz egy kanalat, és ha fennmarad egy réteg a kanál hátulján, akkor jó is lesz. Ekkor mehet bele a narancsvirágvíz. További 5 percig forraljuk, majd félre tesszük, amíg ki nem hűl.

A palacsintához a száraz összetevőket keverjük össze, majd mehet bele a joghurt, a vaj és a tej fele. Keverjük össze, ha még nagyon nehéz keverni, akkor adjuk hozzá a maradék tejet. A végén egy nokedlitészta sűrűségű tésztát kell kapnunk. Egy meleg palacsintasütőbe adagoljuk a tésztát, egy nagy evőkanálnyi egy adag, ebből kellene a kanál hátlapjával kis köröket kiügyeskedni. Nem lesz nehéz :) Kis lángon süssük mindkét felét barnára.

Tálaláskor locsoljunk a palacsintákra egy kis szirupot, majd mehet rá a vágott pisztácia.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

mandy tarragon írta...

Köszi :) És finom is.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin