New orleans-i beignet

Több dolog is vezetett oda, hogy végül ez lett a tegnapi desszert. Egyrészt  kedden lesz Húshagyó Kedd, a a farsang utolsó napja, amikor megrendezik a Mardi Gras-t New Orleansban. Másrészt, ha már New Orleans, nem tudom ki látta A hercegnő és a békát, de ha nem, akkor itt egy kis videó kedvcsinálónak. 



Na és mit süt Tiana, hogy saját étterme legyen? Beignet-t,[binyé] azaz fánkot. Ha nem maradtam volna le a Tücsök Bogár által rendezett VKF-ről, most biztosan beneveznék ezzel a tésztával. A recept honnan máshonnan, mint a Southern Livingből származik, szóval sugárzik belőle a déli életérzés. Az elkészítés kicsit sok időt vesz igénybe - kelesztés ugye - viszont cserébe nagyon finom, a tészta pedig nyersen akár egy hétig is eláll a hűtőben. Ez már csak azért is hasznos, mert a recept déli jellege azt is jelenti, hogy egy kisebb borsodi falu is jól lakna ezzel a mennyiséggel :)

Annyit még megjegyeznék tapasztalatként, hogy ha kivágtad a négyzeteket, akkor jó még egyszer lekenni olajjal, hogy ne száradjanak ki, mert akkor lesznek szép egyenletesek a párnácskák, a képen látszik is, hogy amelyik pár percig "száradt" az sajnos csak a közepén puffadt fel. Mondjuk, ettől még finom volt :)

Hozzávalók, kb. 72 db fánkhoz - 6 tucat
  • 1 tasak száraz élesztő
  • 1 és 1/2 bögre meleg víz (1 bögre = 250 ml)
  • 1/2 bögre cukor
  • 1 bögre sűrített tej
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1/4 bögre vaj - az eredeti recept shorteninget ír, ilyen itthon szerintem nincs
  • 6 1/2 - 7 bögre liszt
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tetejére
Az élesztőt keverjük össze 1/2 bögre vízzel és egy kanál cukorral, hagyjuk állni kb. 5 percig. A vajat olvasszuk fel a maradék vízben, majd keverjük az élesztős vízhez, adjuk hozzá a maradék cukrot, a sűrített tejet, a két felvert tojást és a sót.
Ha robotgéped van, akkor a dagasztókarral kezd el beledolgozni a nedves összetevőkbe a lisztet, először csak 4 bögrét, aztán folyamatosan adagoljuk a többit, amíg egy viszonylag kemény, de még rugalmas tésztát kapunk.
Egy nagy tálat olajozzunk ki, tegyük bele a tésztát, majd olajozzuk meg a tetejét is. Takarjuk le, és hagyjuk 4- 24 órát kelni.

Nyújtsuk ki kb. 1 centiméter vékonyra, majd vágjuk fel kb. 6x6 cm-es négyzetekre, és süssük ki olajban. Mindkét oldalnak kb. 2-3 perc kell, hogy aranybarna legyen. Csöpögtessük le, és még melegen szórjuk meg porcukorral.

Megjegyzések

Bianka üzenete…
Gyönyörű
Jade üzenete…
Nagyon kis gusztak!
mandy tarragon üzenete…
Köszi, örülök, hogy tetszik nektek :)
Murphy üzenete…
Én is sipítok így, csak tömjön egyet valaki a számba. :) Nyami
mandy tarragon üzenete…
Ismételd, szépen déliesen: ain't no nothin' :))

Népszerű bejegyzések