Cserépben sült birkacomb


Ha birka vagy bárány kerül szóba, akkor mindig eszembe jut a Bazi nagy görög lagzi egyik jelenete:

- Mi az, hogy nem eszi meg a húst?! Nem baj! Majd csinálok neki bá'ányt!



Ha nem is bárány, de birka, és igenis hús :) Nem sűrűn eszünk ilyet, de azért évente párszor jön apukámtól a telefon, miszerint a nagybátyám tud intézni húst, kérek-e. Jó hogy. Rendszerint pörköltnek szoktuk enni - Keresztapám istenien főzi -, most először megpróbálkoztam a sütéssel is.

Melegen is nagyon finom, főleg a jó kis krumplipürével, de hidegen is nagyon jó szendvicsbe vagy tortillába tekerve. Ja, és a "maradékból" lehet remek pásztorpitét is sütni...

FONTOS: Nekem mázas cserépedényem van, azt nem kell beáztatni, de a sima római/pataki tálat használat előtt 15 percre áztassátok be, különben megreped!


Nem variáltam sokat a dologgal: a combot kicsontoztattam, de a csontot megtartottam. 4 szép nagy ág rozmaringot levágtam a kis bokorról az erkélyről, egy fej fokhagymát pedig szétszedtem gerezdjeire. Két ág rozmaringot és olyan 6 gerezd tisztított fokhagymát finomra aprítottam, bekentem vele a hús belsejét. Sóztam, borsoztam, majd visszatettem a csontot és köré kötöztem a húst. 


A hús külsejére szintén ment só és bors, majd rátépkedtem a maradék rozmaringot. A fokhagymagerezdeket a kés lapjával szétnyomtam - ezeken maradt a héjuk -, a húst a cseréptálba tettem, és köré szórtam a fokhagymát. 
Három fej lilahagymát megtisztítottam és negyedeltem, ez is ment a hús mellé. Öntöttem alá kb. 2 dl fehérbort - ez volt itthon, de vörössel is finom lehet -, rátettem a tetejét, és ment a hideg sütőbe. Közepes lángon kb. 2 órát sütöttem, majd még fél órára levettem a tetejét, hogy szép piros legyen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések