Erkélykert - Május és az első termés


Ma reggel megint kertészkedős posztot hoztam, kezd egészen bezöldülni a blog, de remélem ezt senki sem bánja. Nem csak a szüleimnek van ám kertje vidéken, hanem nekem is Nagyfaluban. Csakhogy itt nincs rendes kert, mert az emeleten lakom, van viszont egy tekintélyes méretű erkély, amire marha sok virágládát meg cserepet lehet pakolni. Idén is ültettem mindenfélét, az első termést pedig tegnap munka után le is arattam. A képen 4 fajta retek látható, csodás színeik vannak, ugye? Sárga kerek, piros kerek, fehér kerek és lila hosszúkás, bár ez utóbbi szerintem francia reggelinek indult - ami piros-fehér- , csak útközben meggondolta magát :)

Ha kezdő kertészek vagytok, szerintem érdemes a retekkel kezdeni, mert egyrészt baromi hálás növényke, másrészt elég strapabíró, harmadrészt rövid a tenyészideje. Ez utóbbi abból a szempontból jó, hogy gyorsan látszik az eredmény és ha esetleg félresiklana valami, akkor sincs nagy gond, mert gyorsan lehet újra próbálkozni.

Én sem tartom magam valami nagy profinak, ez a harmadik évem, közte a katasztrófális tavalyival,  ami elég rendesen elvette a kedvem, de idén újra belevágtam és ha csak annyi haszna volt, amennyi fenn látható, szerintem már megérte. De azért van tanulnivalóm bőven, majd meglátjátok :)

Nos, akkor képek, felkészültetek?




A felső ládában retek és répa, alatta spenót. A spenót nagyon nem jött be, most még kicsit szenvedek vele, de szerintem túl korán raktam ki és jelentősen több odafigyelést igényelt volna, mert most mini és máris felmagzott. De erre mondom, hogy semmi baj, próbálkozni kell, ez simán benne van. Otthon meg nő mint a dudva...


A felső ládában rukkola és saláta. Pontosabban csak rukkola, mert a saláta nem kelt ki :) Mellette a száraz kóró egy babér, amit nem kellett volna kinn hagynom télen, bármennyire is mondták, hogy nyugodtan... Az otthoni túlélte, már hajt, ez nem igazán.
A középső ládában retek és répa, másfajták mint az előzőben.  A ládák között mindenféle paradicsom, paprika és padlizsán palánták, ajándékba kaptam őket, már be van ütemezve az elültetésük.
Az alsó ládában mi más, mint eper :)



Pázsitfű a malacaimnak, rozmaring, citromfű - nem, nincs meghalva, látszik a nagyobb képen, hogy hajt az -, metélőpetrus, egy kósza saláta - tényleg kósza, egy másik cserépből szedtem ki -, levendula, alul rebarbara - palánta, nem vetve -, mellette a hosszú ládában a borsó, ami épp kezd csírázni. A borsólevél állítólag finom salátának, idén kifejezetten ezzel a céllal vetettem, meglátjuk. Több van ám benne, csak ezeket nem sikerült elég jól lenyomnom az ültetésnél :)


 
Hopp, ott középen a metélőhagyma. Vékonyka még, de én látom benne a lehetőséget.



A felső ládában fűszernövények - majoranna, metélőpetrus és borsika -, alatta egy láda retek, még alatta az üvegházam az idei palántákkal. Még várok, hátha erősödnek, de szerintem megkínálom őket hamarosan egy kis komposztteával - leírni is undorítóan hangzik, de a palántáknak jót tesz -, mellette kasszia, egy döglött avokádó - a tavaly nyár eléggé megviselte szegénykét és a telet már nem bírta ki, azóta már újrahasznosítottam a cserepet és vetettem bele bazsalikomot -, fügefa, amit szintén nem ártott volna behozni, a rövid kis ládában pedig muskotályos zsálya.


A kert vége a golgotavirággal, a banánültetvénnyel, a citromfűvel és a mentával. A menta is most kezdett el hajtani meg a citromfű is.


Ó, és igen, az idén ültetett avokádóm, és ezzel a végére is értünk a "kerti sétának".

Ha szeretnétek esetleg hosszabban olvasni erkélykert témakörben, akkor érdemes felkeresni a kertészkedős blogomat ITT.

Megjegyzések

Kreatív konyha üzenete…
IRIGYKEDEK!!!!!!!!!!!!
Nagyon szépek és extrák a növénykéid! Most végigfutottam csak a leírást, de este majd alaposan átolvasom. Én idén próbálkoztam először veteményes kerttel, de katasztrófális eredménnyel.... szinte semmi sem kelt ki.
Na majd még jövök este. Én örülök, ha bezöldül a blogod :)
mandy tarragon üzenete…
Miket próbáltál? Ne add fel, mert néha a vetőmag nagyon vacak... Nekem pl a bazidrága sárga patiszonból tavaly 1 db se kelt ki... A bazsalikomprojektemről meg ne is beszéljünk, azok mindig olyan 5 centisen megadják magukat :S
Kreatív konyha üzenete…
Két helyen próbálkozom. Van egy jó minőségű rész (föld), ahol a fűszerkertem van. Ám a normális föld ellenére is a bazsalikom nem bírja.... van citromfű, menta, oreganó, snidling,kakukkfű, majoranna, levendula, zsálya - azok szeretnek
Van egy rész a kertben, ahol rossz minőségű, szinte csak homokba vetettem fokhagymát, sárgarépát, céklát, cukkinit, kaport stb., de talán 2 cukkini és 3 fokhagyma kelt ki :( igaz, alig öntöztem őket :(
de nem adom fel!!!!!!!!!!
mandy tarragon üzenete…
Hát pedig a homokot bizony kell. A cukkini meg különösen rossz helyen volt ott, az nagyon szereti a tápanyagokat, mi otthon meg is szoktunk neki ágyazni humusszal :)

Népszerű bejegyzések