Dagasztás nélküli kenyér - DNK


Pontosabban kenyérke. Mert hogy féladagból van, egyszerre ez is bőven elég. A recept kb. minden gasztoblogon fenn van, én most épp Mohánál nézelődve döntöttem el, hogy ideje megcsinálni. Na igen, de ennek a tésztának 12 órát kell kelnie, utána pedig még kb. 2 óra mindennel együtt mire kibújik a sütőből, szóval eléggé előre kell gondolkodni.


Tegnap este viszont végre eszembe jutott, így aztán bekevertem egy adagot, ebből lett a mai kenyér. A héja ropogós, a bele pedig telistele van hatalmas lyukakkal. Gyakrabban kellene előre gondolkodnom :)


Hozzávalók, 1 kisebb kenyérhez:
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál szárított élesztő
  • 2 dl langyos víz


A tészta száraz összetevőit jól összekeverjük egy tálban, majd beleöntjük a vizet és pár mozdulattal összekeverjük. Nem kell kidolgozni, elég ha csak összeáll.  A tálra mehet a teteje, és hagyjuk szobahőmérsékleten kelni olyan 12 órát.
Egy tiszta konyharuhát alaposan meglisztezünk. A tálban a tésztát egy lapát segítségével elválasztjuk a tál oldalától, körbelisztezzük, hogy ki lehessen borítani a konyharuhára. A tetejét is lisztezzük, letakarjuk egy másik ruhával és hagyjuk kelni kb. 30 percet.
A sütőbe tolunk egy vaslábast / jénait /cserépedényt, fontos, hogy olyat, aminek van teteje, majd a sütőt előmelegítjük olyan 260 fokra. Én jól feltekertem a gáztűzhelyet, így jó lett. Amikor az edény jól átmelegedett, fordítsuk bele a tésztát, tegyük rá a tetejét és süssük a kenyeret 30 percig, majd pedig tető nélkül még 20 percig. A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.

A kenyér energiatartalma kb. 850 kcal. 

Megjegyzések

Bianka üzenete…
Nagyon szép lett
mandy tarragon üzenete…
Köszi :) Izgultam is, hogy lesznek-e benne lyukak :))
Anazar üzenete…
Nagyon szép lett a kenyérkéd!!
Andi/cuki üzenete…
Istenien néz ki, s milyen finom!:-))
mandy tarragon üzenete…
Nekem a jókenyér féle olívás masni tésztája jut róla eszembe, az is ilyen ropogós-lyukacsos :) Örülök, hogy neked is tetszik :))
Névtelen üzenete…
Elkeszithető kovásszal is? Ha igen, mennyi kell ehhez az adaghoz?
Kerbicid üzenete…
Pont ilyenre vágyom! Nagyon guszta!
Az edényt nem kell kikenni?
Az én sütőm légkeveréses és max 240 C-fokra melegíthető. Az is elég lehet?
mandy tarragon üzenete…
Bocs, gondolom most már annyira nem érdekes a válasz, de elveszett a kérdés az internet sűrűjében :)

Névtelen: Már régen sütöttem kovásszal, de igen, azzal is működött. Én olyan 1 dl kovásznak megfelelő mennyiséggel helyettesíteném az élesztőt, kicsit kevesebb folyadékot tennék bele.

Kerbicid: 240 fok is tökéletes, pláne légkeveréssel. Az edénybe nem kell semmi, egy kis lisztet szórhatsz alá, de nem fog beleragadni se a jénaiba, de a vaslábasba, de a mázas kerámiába (ezeket próbáltam).

Népszerű bejegyzések