2012. november 4., vasárnap

Tökös pite v2


Ezen is túl vagyunk, idén is megvolt az immáron hagyományosnak számító Halloweeni vacsora. Kezdjük a fényponttal és egyben a legbonyolultabb recepttel, a tökös pitével. Volt már egy a blogon, az sem volt rossz, ITT meg is nézhetitek, ez viszont mérföldekkel jobb - nyilván, mert borzasztó sok zsír van benne :)

A kiindulási alap EZ a recept volt, de mivel amerikai, elég sok mindent át kellett benne gondolnom, a végeredmény sem lett tökéletes - a krém kicsit sok volt, szóval legközelebb egy picit nagyobb formával kell majd dolgoznom -, a recept pedig bolti omlós tésztát írt, szóval azt is hasra ütésre gondoltam, hogy mennyi is fog kelleni, viszont mindent odaírtam a recepthez, szóval Ti már nyugodtan vágjatok bele, mert nagyon nagyon finom.


Hozzávalók, kb. 20 cm átmérőjű formához:
  • 25 dkg mascarpone - az eredeti receptben krémsajt, de nekem még a natúr is sós, úgyhogy maradt ez
  • 2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) sült sütőtök, összetörve
  • 1 bögre cukor
  • 1 csipet só
  • 2 egész tojás - az eredetiben 1 egész és két sárgája, de így se volt rossz
  • 1 bögre tejszín
  • 1/4 bögre olvasztott vaj - 56 gramm
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér

Az omlós tésztához - ez dupla adag lett, mert nem tudtam, hogy mekkora fog kelleni a formához, így a másik feléből majd almáspite lesz:
  • 2,5 bögre liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 bögre hideg vaj - 225 gramm
  • 1/2 bögre víz, de ne tedd bele az egészet, amennyit felvesz

Először a tésztát készítsük el: a lisztet keverjük el a cukorral és a sóval, majd morzsoljuk bele a hideg vajat, és fokozatosan adagolva a vizet, gyúrjuk kemény tésztává. Ez itt dupla adag, szóval én elfeleztem, de ha te nem akarod tárolni a tésztát, akkor dolgozz eleve fél adaggal. A kész tészta egyébként mélyhűtőben eláll.
Fél órát pihentesd hidegben, lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. fél centiméteresre, béleld ki vele a formát, majd fél órára megint tedd a hűtőbe.
180 fokos sütőben kell majd sütni. Először vaksütéssel: béleld ki a tésztát sütőpapírral és súlyozd le rizzsel/babbab/sütőkerámiával, süsd 10 percig, majd a súly nélkül még kb. 10 percig, amíg kap egy kis színt. Vedd ki, hagyd kicsit kihűlni.

A töltelékhez a krémsajtot keverd össze a sütőtökkel - robotgépben a legegyszerűbb -, amíg homogén nem lesz. Ehhez mehet a cukor, só, tojás, tejszín, olvasztott vaj és a fűszerek. A kész tölteléket a meleg tésztára öntjük, ezzel óvatosan, mert lehet, hogy nem fér bele mind! Én ekkor még tettem egy kis, tök alakúra kivágott tésztalapot a közepére, ez a képen annyira nem látszik :)

A pitét további kb. 50 percig sütjük, amíg a teteje meg nem barnul és már csak egy picit remeghet a közepe.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin